szerző:
hvg.hu

A hetedikes irodalomkönyv kólaivó, hamburgerevő, CNN-néző "nyugatimádóiról" kérdeztünk kormánypárti képviselőket a parlamentben. Az oktatásért felelős EU-biztosjelölt Navracsics Tibor szerint a diákokat, a tanárokat és az újságírókat minősíti, hogy a hét éve létező tankönyv kifogásolható részletére csak most figyeltek fel.

Idén szeptembertől már csak az állam által javasolt könyvekből taníthatnak a pedagógusok. Ez egyes tantárgyaknál két, sok esetben azonban csak egyetlen tankönyvet jelent. Néhány hete a Kettős Mérce blog figyelt fel először a hetedikes irodalomkönyv egyik "nyugatimádat napjainkban" című részletére, amelyben a szerző arról értekezik, hogy a hamburgerevés, a Coca-Cola-ivás vagy épp a CNN nézése a nyugatimádat egyfajta megnyilvánulása - sugallva ezzel azt, hogy mindez szemben áll a normális emberi értékrenddel. A témával kapcsolatban kormánypárti képviselők véleményére voltunk kíváncsiak.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a fenti idézet egy kísérleti tankönyvből származik. Szavai szerint ez "egy segédeszköz, amit felelős, tudatos pedagógus úgy használ, hogy az valóban segítsge a diákokat abban, hogy színvonalasan oktassuk őket".

Révés Máriusz, a Fidesz hétfőn felesküdött, új parlamenti képviselője úgy látja: "minden, ami Nyugatról jön, az nem feltétlenül jó. A nyugati világhoz tartozunk, de abban a társadalomban is van gond bőven."

Navracsics Tibor leendő oktatásért felelős EU-biztos először is leszidja a diákokat, a tanárokat és az újságírókat, amiért csak most fedezték fel az inkriminált részt a 2007 óta létező tankönyvben. "Hét évvel később vették észre, hogy bent van: Ez diákoknak, tanároknak és az újságíróknak is egy szegénységi bizonyítványa" - fogalmaz. Majd ő is arról beszél, hogy ez csak kísérleti tankönyv. Riporterünk felvetésére, hogy rendjén való- gyereken kísérletezni, Navracsics úgy felel: "állatokon mégsem lehet egy tankönyvet kipróbálni!".

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke korábban a Facebookon azt írta, hogy az évekkel ezelőtt írt tankönyvrészlet idén került vissza a tankönyvbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!