szerző:
hvg.hu

Az állami és uniós finanszírozású nyelviskolában egy új törvénymódosító szerint mostantól kizárólag olyan oktató taníthat, akinek van magyar pedagógiai képesítése. Egy cambridge-i oklevél például önmagában mit sem ér. Az anyanyelvi tanárok is majdnem kiszorultak a nyelviskolákból, de végül kaptak egy kiskaput.

Mostantól nem taníthat állami és uniós forrásokból finanszírozott nyelviskolákban az a nyelvtanár, aki nem rendelkezik magyar pedagógiai végzettséggel – írta az Index a felnőttképzési törvény nyelvoktatásról szóló részének módosítása alapján. Az eddig érvényes szabályozás is csak 20 százalékos részvételt engedélyezett a számukra.

Ez azt jelenti, hogy nyelvszakos egyetemi diploma vagy külföldi – például cambridge-i oklevél sem lesz elég ahhoz, hogy valaki ilyen intézményekben taníthasson, nem is beszélve az anyanyelvi tanárokról, akik eléggé el nem ítélhető módon kimaradtak a magyar pedagógiai képzésből. Igaz, utóbbiak végül kaptak egy kiskaput: számukra csak egyetemi diplomát írnak elő.

©

Kizárják a lehetőségből azokat az egyetemistákat is, akiknek még nincs diplomájuk, de tanulás mellett nyelvet oktatnak.

Magyarország eközben az EU-ban az utolsó helyen áll az idegennyelv-tudás szempontjából, a felnőtt lakosság 63 százaléka semmilyen idegen nyelven nem boldogul.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal indokolja az újítást, hogy szükség van a nyelvoktatás minőségének javítására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!