szerző:
hvg.hu

Nem tarthatják meg a Pollack Mihály térre tervezett ellenzéki tüntetést hétfőn. A szervezőkkel ezt hétfő reggel közölték a rendőrök telefonon, és a TEK-re hivatkoztak, vagyis elmondásuk szerint a terrorelhárítás nem engedte meg a demonstrációt. Új helyszínen, a Baross utca sétáló részén tartják meg demonstrációjukat.

A tüntetést még január 2-án bejelentették, és a hatóságok jóvá is hagyták azt.

Az esemény Facebook-oldalán korábban ezt írták: "Legyünk február 2-án hétfőn délután sokan a Pollack Mihály téren, mutassuk meg Merkel asszonynak, és mutassuk meg a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen!"

A szervezők folyamatosan egyeztettek a rendőrökkel, egy hete helyszínbejárást is tartottak a TEK-kel, és mindent rendben találtak.  Egyeztették a színpad helyét, és térképet készítettek a résztvevők érkezéséről. Ennek ellenére mégsem lehet majd tüntetni hétfőn a rádiószékház előtti Pollack Mihály téren, mert a TEK az egész helyszínt lezárja – derült ki hétfő reggel.

Megoldást keresnek, nem adják fel, jogi segítséget kérnek – írják a tüntetést szervező MostMi hétfői közleményében. Szerintük mind eljárásában, mind tartalmában súlyosan sérti a tüntetni akaró magyar állampolgárok jogait az, hogy a TEK az utolsó pillanatban akarja ellehetetleníteni a tüntetést.

"Ez Európában sehol nem fordulhatna elő. Európához akarunk tartozni! A MostMi megtartja a tüntetést, és minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog az ügyben" – tették hozzá.

A szervezők később a Facebookon jelentették be, hogy új helyszínen, a Baross utca sétáló részén, a Kálvin tér és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár között tartják meg a demonstrációt.

A TEK már vasárnap döntött a lezárásról

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója február elsejei, vagyis vasárnapi keltezésű utasításában rendelte el a rádiószékház környékén lévő utcák, valamint a Pollack Mihály tér lezárást.

Ezt azzal indokolta Hajdu János, hogy hétfőn az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű egyetemre látogat a német kancellár, aki védett személynek minősül, és a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi szerződéshez kapcsolódó kötelezettségek csak az érintett területre belépők fokozott ellenőrzésével teljesíthetők.

A lezárás a Pollack Mihály tér mellett érinti a Múzeum utca, Múzeum körút és a Bródy Sándor utca egy részét. Hétfő reggel 6 órától van érvényben a szükséges ideig, de legfeljebb hétfő este 8 óráig – derül ki a TEK személy- és létesítménybiztosítási intézkedésének szövegéből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!