szerző:
hvg.hu

Bár a TEK-főigazgató eddig nem említette, a Blikk arról számolt be, hogy Orbán Viktort vette volna célba a szombaton elfogott két férfi, akiknél gépfegyvert is találtak. A miniszterelnök sajtósa nem kommentálta az értesülést.

A Blikk azt állítja, hogy Orbán Viktort akarták megölni azok a szélsőségesek, akiket gépfegyverekkel együtt kapott el a Terrorelhárítási Központ szombaton. Erről a blikk.hu-n számoltak be, azzal a távolságtartó felcímmel, hogy: "Úgy tudjuk, ez a TEK legújabb érve az elfogásról".

Az értesülésről megkérdeztük Orbán Viktor sajtószóvivőjét, Havasi Bertalant is, aki azt közölte, hogy a miniszterelnök biztonságával kapcsolatos értesüléseket nem kommentálja, és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről sem adhat tájékoztatást.

©

Az értesüléssel szembeni távolságtartó címadás azért is indokolt, mert míg egy Orbán Viktor elleni merénylet előkészítése komoly indok arra, hogy a TEK lecsapjon, a terrorelhárítás nem is említette, hogy emiatt kapcsolták le a két férfit, pedig Hajdu János TEK-főigazgató kedd este óta többször is nyilatkozott az ügyről a médiának, sőt a vezető sejtelmesen próbálta belekeverni a dzsihádista terrorszálat az elfogásokba: Hajdu a párizsi merényletek miatti intézkedésekről beszélt a hétvégi elfogások bejelentésekor, és amikor rákérdeztek újságírók, hogy dzsihádistákról van-e szó, azzal ködösített, hogy hadd adjon erre a TEK a következő napokban választ.

Most úgy tűnik, az iszlám szélsőségeseknek ezekhez a hazai ügyekhez nincs sok közük. A szombaton elfogott gépfegyveresek magyar radikálisok lehetnek (akiket ráadásul jól ismert a titkosszolgálat), a vasárnap bombákkal elkapott társaság pedig magyar és felvidéki, világháborús bombákat kutató fiatalok voltak. Ez utóbbi társaságot a bíróság nem is helyezte előzetes letartóztatásba, de erről is először az Index.hu cikkéből értesült a közvélemény.

Miután Hajdu János kommunikációját egyre több támadás érte, jól érezhetővé vált az a kormányzati törekvés, hogy a terrorelhárítók akcióját alapos indokokkal támasszák alá: Pintér Sándor belügyminiszter és államtitkára, Tasnádi László pénteken sajtótájékoztatón igyekeztek megvédeni a TEK hétvégi akcióját. Az emlékezetes kijelentéseket is hozó belügyminiszteri sajtótájékoztatón tettek említést arról, hogy "kormánytagot" akart kivégezni a szombaton elkapott két férfi, és nem kizárt, hogy a Blikkhez befutott információval is azt próbálják alátámasztani, hogy a TEK minden támadás ellenére profin eljárva, nyomós indokkal hajtotta végre a hétvégi akcióit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!