szerző:
hvg.hu

„A magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt – legyenek akármilyen érdemei” – ezt válaszolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese Fodor Gábor független képviselő Hóman Bálinttal kapcsolatos írásbeli kérdésére.

A Magyar Liberális Pártot függetlenként képviselő Fodor Gábor decemberben azt kérdezte írásban a miniszterelnöktől, hogy „elítéli-e Hóman Bálint szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, visszavonja-e a kormány a szobor felállítására szánt anyagi támogatást, valamint válaszol-e az amerikai képviselőház munkacsoportjának levelére”.

Az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői levélben kérték Orbán Viktort arra, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman Bálint szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában – emlékeztetett Fodor Gábor.

Orbán Viktor helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese és államtitkára válaszolt.

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány kezdeményezte a szoborállítást, minden bizonnyal azért, mert „a rehabilitált kultuszminiszter sokat tett a város fejlődéséért, 1932-tól 1945-ig ugyanis képviselőként is tevékenykedett” – írta.

A Hóman Bálint Alapítvány december második felében közölte Székesfehérvár polgármesterével, hogy mégsem állítanak szobrot Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak oktatási és vallásügyi miniszterének, ahogy fogalmaztak „Székesfehérvár érdekében”. Az alapítvány azt is bejelentette, hogy a korábban megítélt támogatást visszafizeti az államnak.

A fentiek mellett a székesfehérvári közgyűlés is visszavonta korábbi támogató határozatát – tette hozzá a miniszterhelyettes.

„Magyarország 1944. március 19-én elveszítette a szuverenitását, és ezt csak 1990. május 2-án nyerte vissza. A két időszak között Magyarország egy megszállt ország volt, Hóman Bálint pedig ebben az időszakban is vállalt közéleti szerepet. A magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt – legyenek akármilyen érdemei” – olvasható még Dömötör Csaba válaszában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!