szerző:
hvg.hu

Navracsics Tibor, kulturális ügyekben illetékes EU-biztos nem fogja blokkolni azt, hogy az EU Bizottság megvizsgálja a lengyel jogállamiság helyzetét – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Navracsics ezzel szembefordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a múlt héten azt mondta, az EU-nak nem érdemes a Varsó elleni szankciókról gondolkodnia, mert Magyarország nem fogja támogatni az esetleges büntetőintézkedéseket, amelyek elfogadásához teljes egyetértés kell.

 

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, és Orbán Viktor
©


 A  FAS beszámolója szerint az EU Bizottság szerdán kezdi meg a lengyelországi jogállamiság ügyének mélyreható vizsgálatát, s a lap úgy tudja, a tagállamok között teljes az egyetértés a folyamat megindításának a szükségességéről. Az EU először vizsgálja meg a jogállamiság helyzetét egy tagországban – erre egy 2014-ben hozott döntés ad lehetőséget – s a folyamatot a miatt indítják be, hogy az új lengyel kormány rövid idő alatt korlátozta az alkotmánybíróság jogkörét, illetve a közmédiumok függetlenségét.

A vizsgálat első szakasza várhatóan március közepéig tart, s az akkorra elkészülő jelentés alapján Brüsszel dönt arról, hogy hivatalosan is megindítják-e a Varsó elleni eljárást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!