szerző:
hvg.hu

Kudarccal végződött a főpolgármester próbálkozása, hogy Orbán Viktornál járja ki a BKV hiányzó állami támogatását. A miniszterelnök azt mondta neki, számára "a főváros irodalmi kérdés", ha rajta múlna, egy fillér EU-s forrást sem biztosítana a fővárosnak – értesült kormányzati forrásokból a Népszabadság.

"Főpolgármester úr, számomra a főváros nem finanszírozási, hanem irodalmi kérdés" – mondta talányosan Orbán Viktor Tarlós Istvánnak, amikor a közelmúltban leültek beszélni a BKV finanszírozásáról. Lehetséges, hogy a miniszterelnök ezzel tette egyértelművé, nem hajlandó pluszforrást adni a fővárosnak. 

A beszélgetésre – amelyről a Népszabadság tudott meg részleteket kormányzati forrásokból – az után került sor, hogy Tarlós oroszországi tartózkodása idején a parlament elfogadott egy korábban homályban tartott törvénymódosítást arról, hogy a főváros köteles adóbevételeit a BKV finanszírozására fordítani, igaz, cserébe több pénzt kap a kerületektől iparűzési adóból. Tarlós erre akkor nyilvánosan úgy reagált, hogy a kormány gyakorlatilag megszüntette az agglomerációs közlekedést.

Havasi Bertalantól, a miniszterelnök szóvivőjétől megkérdeztük, mit jelenthet Orbán irodalmi kérdésről szóló mondata. Nyilván azt válaszolta, hogy nem kíván "olyan sajtóhíresztelésekkel foglalkozni, amelyek egy zártkörű munkamegbeszélés tartalmát találgatják". De emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos tájékoztatásait ajánlotta figyelmünkbe. Az NFM tájékoztatása egyébként kedden annyira kiborította Tarlóst, hogy közleményt adott ki: ha ő lenne a miniszter, kirúgná, aki ezt fogalmazta.

Egy fillér EU-s forrást nem adna

A lap szerint Tarlós a törvénymódosítás miatt eleve sértetten érkezett Orbán dolgozószobájába. A találkozót egyébként a főpolgármester kezeményezte, ez volt az egyik kísérlete, hogy megszerezze azt a mintegy 20 milliárd forintot, amely a tavalyi összeghez képest hiányzik a BKV költségvetésből. A találkozón azzal kellett szembesülnie, Orbán nem enged a zsarolásként is értelmezhető fővárosi nyilatkozatoknak és a személyes alkudozásnak sem.

©

A beszélgetésen jelen volt Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke is.

Orbán szerint lezárult az a korszak, hogy az aktuális főpolgármester minden veszteséget a BKV-hoz társít, és azzal zsarolja a kormányt, hogy leáll karácsonykor a buszközlekedés, ha nem érkezik meg a pluszpénz – interpretálta a miniszterelnök gondolatait a lapnak egy forrás.

Orbán állítólag azt is nyíltan megmondta a főpolgármesternek, hogy ha rajta múlna, 0 százaékot adna az európai uniós forrásokból Budapestnek, minden fejlesztési pénzt vidékre irányítana. Tarlós ugyanakkor a 3 százalékot is kevesli.

A kiszivárogtatások alapján a kormány paradigmaváltásra készül a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásában. Tarlóstól a BKV racionalizálását várják, aminek a jegyár részleges emelése is egy eleme lehet. De egy forrás arról beszélt, hogy a kormány még a BKV átvételére is készen áll, minden más területtel együtt, aminek a főváros kiszállna a finanszírozásából.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!