szerző:
hvg.hu

A magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak Szijjártó Péter szerint, aki az Európa Tanács emberjogi biztosának kijelentéseire reagált. Nils Muiznieks szerint alig kapnak menekültstátuszt azok, akik kérelmét a magyar hatóságok bírálják el, a visszatoloncoltakra pedig idegenrendészeti őrizet vár, ezért arra kérte Ausztriát, hogy ne küldjenek vissza senkit Magyarországra.

Mint korábban írtuk Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberjogi biztosa szerint a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet. Emiatt Ausztriát is kritizálta, aki ezen információk ellenére mégis vissza akar toloncolni menekülteket - Norvégia is hasonló lépésre készül.

Szijjártó Péter külügyminiszter közleményben válaszolt, szerinte a magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak. Hozzátette, hogy Magyarország 2015-ben 391 ezer illegális bevándorlónak biztosított szállást és ellátást. "Magyarország mindenkinek menedéket biztosít, aki erre valóban jogosult. Azonban Magyarország nem határos Szíriával. Nincs olyan emberi jog, miszerint a menedékkérő végigvándorolhat fél Európán, és eldöntheti, hogy ő hol szeretne élni. Azok, akik biztonságos országok során haladnak keresztül, nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók" - írja Szijjártó. Magyarország tavaly 502 menedékkérőt ismert el menekültként, ez az regisztráltak 0,1 százaléka, bár a regisztráltak többsége

Család alszik a Keleti pályaudvaron kijelölt tranzitzónában 2015 szeptemberében.
©

Az ET-biztos szerint a magyar kormány és a hatóságok megnyilvánulásai menekültellenes hangulatot gerjesztenek, de Szíjjártó szerint nem ez a helyzet, hanem a bevándorlók cselekedetei keltenek ilyen hangulatot, kitérve a Kölnben és más városokban elkövetett szexuális bűncselekményekre és lopásokra. "Finoman szólva kérdéses, hogy miként lehet integrálni azokat, akik csoportosan támadnak meg, és molesztálnak nőket" - vélekedett a miniszter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!