szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Széles körű, országos összefogás van kibontakozóban a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tantestülete által indított tiltakozási akció körül: nemcsak iskolák és civilek vannak a csatlakozók között, hanem a baranyai legnagyobb szakszervezetek révén immár más szakmák érdekvédői is.

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége is csatlakozott a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez, értesítette szerkesztőségünket Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Mindez azt jelenti, hogy a pedagógus szakmán túl többek között rendőrök, húsipari, acélipari dolgozók és szociális munkások is kiállnak a miskolci tanárok által indított kezdeményezés mellett.

Egyre többen állnak a miskolci tiltakozók mögé
©

A közoktatás állapota miatt indított tiltakozáshoz percről percre egyre több magánszemély és szervezet csatlakozik; pénteken 11 órakor közel 60 tantestület és 4500 magánszemély fejezte ki támogatását: a folyamatosan bővülő lista a tanitanek.com-on nyomon követhető – a miskolci iskolák maximálisan szolidarizálnak a nyilatkozat szerzőivel, de rajtuk kívül egyre több város általános és középiskolái csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A szülők is csatlakoztak

Pénteken az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) is közleményben tudatta, hogy csatlakozik a hermanos nyilatkozathoz. „Évek óta mondjuk, a szülők, akik egy vagy több pedagógusra bízzák gyermekük oktatásának egy részét, a pedagógusokat szakembereknek tartják, ezért amíg a pedagógus nem jelzi, hogy gond van, a szülők nagy része hinni fogja, ez így van rendjén. Most végre talán elérkezett az idő, amikor a pedagógusok saját tanítványaik szüleit is harcba hívják” – írják.

Még a kifogásolt NPK is egyetért

A miskolci pedagógusok felhívásában többek között kifogásolják a minden tanárra kötelező Nemzeti Pedagógus Kar felállítását, és az az által alkotott etikai kódexet is. Ugyanakkor az NPK elnök levélben tudatta, hogy alapvetően egyetért azzal, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, melyek azonnali megoldásért kiáltanak. „Egyetértünk a levél íróival, hogy a pedagógustársadalom hangulata egyre rosszabb, az oktatásban és nevelésben elvégzendő feladataink elől sok esetben felesleges dolgok kötik le energiáinkat” – írta Horváth Péter.

Lázár: a tanárok foglalkozzanak inkább a diákokkal!

A csütörtöki kormányinfón egyébként Lázár János reagált a pedagógusok felhívására. Mint mondta, éppen bürokráciacsökkentő intézkedéseken dolgoznak Balog Zoltán emberminiszterrel. Hogy ez pontosan mit jelnet, arra nem tért ki, azt viszont leszögezte, hogy az iskola munkahely, ahol a munkavállalónak nincs beleszólása szervezeti kérdésekbe. Ezért például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról nem is fognak vitát nyitni.

„Akinek nem tetszik a munkaadó személye, az a nemtetszésének az országgyűlési választások alkalmával adhat hangot” – jelentette ki. Majd visszatámadt, és kifejtette: a tanároknak az oktatási rendszer keretei helyett inkább a képzés minőségével kellene foglalkozniuk, mert 2002 óta csökken a diákok tudásszintje, és „a pedagógusok nem tehetnek úgy, mintha ehhez nem lenne semmi közük”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!