szerző:
hvg.hu

A belügyminiszter előterjesztése alapján a köztársasági elnök visszavonta egy vajdasági nő és egy kárpátaljai férfi magyar állampolgárságát – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

A férfi 1971-es, a nő 1983-as születésű. Az állampolgárság visszavonásáról szóló elnöki határozatban indoklás nincs.

A HVG tavaly augusztusban írt arról, hogy megkezdték itthon a csalárd módon szerzett magyar állampolgárságok visszavonását. Azt nem tudni, hogy a friss közlönyben megjelent visszavonásokat is csalás miatt kezdeményezték-e.

Az augusztusi cikk szerint a magyar-ukrán határon tesztkérdéseket tesznek fel a gyanúsnak tartott magyar útlevelet felmutató utasoknak. Ha az igazolvány tulajdonosáról kiderül, hogy nem tud magyarul, rendőrségi jegyzőkönyv készül, és indul az állampolgárság visszavonásával végződő eljárás. Az új módi következménye, hogy a magyar állampolgárságot szerzett ukránok jó része fél az ukrán–magyar határon mutatkozni, így inkább Szlovákia felé kerülve, a schengeni határon lép be Magyarországra.

Áder János államfő korábban is visszavonta már elsősorban Szerbiából, illetve Ukrajnából próbálkozó „álmagyarok” állampolgárságát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!