szerző:
hvg.hu

A terrorveszély és a franciaországi futball Eb fogja meghatározni az idei nyaralási szezont, vélik a szakemberek.

A sonline.hu több Balaton-parti politikustól és turisztikai szakembertől is úgy értesült, hogy a „migránsmentes Balaton” lehet az új vendégcsalogató szlogen. A lap a szallas.hu szakembereit idézi, akik szerint a terrorveszély és a franciaországi futball Eb meghatározhatja az idei évet, ugynis a nagy fociesemény helyszíneit adó városok iránt megugrott a kereslet, és a turisták többsége idehaza és külföldön is a nyugalmasabb helyeket keresi. Azonban Horvátország is hasonlóképpen „alacsony rizikójú”, márpedig 2015-ben 2,5 milliót meghaladó magyar vendégéjszakát regisztrált a Horvát Idegenforgalmi Közösség, ami rekordnak számít és 16 százalékkal több az előző évinél.

A szallas.hu összesítette a tavalyi foglalási adatokat; eszerint egész évben Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt a nyaralási célpontok sorrendje, akár csak egy évvel korábban. Az első ötben nincs változás, a top 10-be még Füred fért be a Balaton partjáról, 2015-ben is az ötödik helyen. Somogy megye növelte részesedését a belföldi turizmusban, köszönhetően persze Siófokon kívül Zamárdi, vagy éppen Balatonlelle kedvező adatainak is.

Az összegzés szerint a hazai nyaralni vágyók méginkább az egy-, illetve kétéjszakás „kalandokat” keresték mint a korábbi években; 2015-ben meghaladta a 60 százalékot az arányuk. A foglalások fele júliusra és augusztusra, a két fő nyári hónapra érkezett. Annak ellenére, hogy többen fizettek SZÉP-pel, a magyarok kétharmada még mindig legfeljebb 50 ezer forintot költ belföldi szállásra. A legtelítettebb nap tavaly augusztus 23-a, vasárnap volt, ekkorra foglaltak szállást a legtöbben.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!