szerző:
hvg.hu

Azerbajdzsántól és Magyarországtól is hivatalos választ vár az Emberi Jogok Európai Bírósága májusig Ramil Safarov ügyben. Az azeri baltás gyilkos örmény áldozatának családja nyújtott be beadványt a bíróságon.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította az azeri és magyar kormányokat, hogy májusig adjanak hivatalos választ az azeri baltás gyilkos, Ramil safarov örmény áldozatának, Gurgen Margarján családjának beadványára - közölte az örmény állami rádió.

Margarjan családja szerint az áldozatnak Azerbajdzsán megsértette az élethez való jogát, valamint hogy Margarján etnikai gyilkosság áldozata lett. Szerintük Magyarország megsértette az uniós alapszerződés második cikkelyét, amikor kiadták Safarovot anélkül, hogy biztosítékot kaptak volna arról, hogy Safarov hazájában letölti büntetését.

©

Ramil Safarov 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában, egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt ítélte életfogytiglani börtönre.

A férfit Magyarország - hatalmas nemzetközi felháborodás közepette - 2012 augusztusában az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján átadta Azerbajdzsánnak, a baltás gyilkost hazájában pedig azonnal kegyelemben részesítették.