szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben az Emmi államtitkára a közoktatási kerekasztal nagyszerűségét taglalta, addig sorra jelentik be az iskolák az utcai demonstrációkat. A Herman Ottó Gimnázium tantestülete által indított tiltakozáshoz legutóbb az ország egyik legjobb gimnáziuma, a budapesti Trefort is csatlakozott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára arról beszélt egy vasárnapi sajtótájékoztatón, hogy soha nem látottan széles körű egyeztetés kezdődik a köznevelési kerekasztallal.

Rétvári közölte, hogy minden köznevelésben érintett szereplő véleményére kíváncsiak, ezért hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában.

Rétvári Bence a Parlamentben.
©

Az elhangzott panaszokat a tankerületi vezetők a Klikhez továbbítják, majd a minisztérium kifejti ezeket a véleményeket a kerekasztalon. Tehát legalább három szűrőn mennek át a panaszok, míg eljutnak az újonnan felálló konzultációs fórumig.

A kerekasztal résztvevőiről csütörtökön rántotta le a leplet Balog Zoltán miniszter. A szervezetek névsora még nem végleges, de a Klik, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Magyar Tudományos Akadémia és az iparkamara mellett szakszervezetekre és szülői szervezetekre is számítanak Balogék. Valamint nem kis meglepetésre a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia is meghívást kapott.

Rétvári Bence ma kifejtette, hogy nem mindenféle ellenzéki csoportokkal akarják megbeszélni a közoktatás kérdéseit, hanem azokkal a releváns szereplőkkel, akik szakmai alapon tudnak hozzászólni a kérdéshez.

Eközben a tiltakozó iskolák, szervezetek és magánszemélyek névsora egyre hosszabb. A miskolci Herman Ottó Gimnázium mellett a budaörsi Herman is tiltakozó felvonulást szervez szerdára.

Vasárnap délutánra 26500 magánszemély és közel 500 iskola, szervezet állt be a nyílt levelek mögé. Orbán Viktor volt iskolája és legutóbb az ország egyik legjobb gimnáziuma, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is aláírta a kezdeményezést. Tegnap pedig egy másik elitiskola, az Eötvös diákjai is csatlakoztak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!