szerző:
hvg.hu

A zuglói Teleki Blanka után újabb budapesti középiskola, az országos rangsorban harmadik Eötvös József Gimnázium diákjai is nyilatkozatot adtak ki. Ebben egyebek mellett azt írták: a jelenlegi közoktatás nem az egyéniségeket keresi, hanem egy adott követelményrendszer szerint uniformizál.

A Teleki Blanka után a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói is csatlakoznak az oktatási rendszer megreformálását kívánó kezdeményezéshez, amit a Miskolci Herman Ottó Gimnázium indított - értesült testvérlapunk, az Eduline.

Az Eötvös elismert középiskola, a HVG rangsorában a 3. helyen áll. Az iskola tantestülete már régebben támogatja az ügyet.

Az Eötvös diákjai kéréseket is megfogalmaztak: szeretnének rugalmasabb oktatási rendszert, hogy személyre szabott képzésben részesülhessenek. "Az oktatási rendszer a képességeink megtalálására és azok továbbfejlesztésére legyen kialakítva, ne arra, hogy ebben korlátozzon bennünket. 

A jelenlegi rendszer meglátásunk szerint nem az egyéniségeket keresi, hanem egy adott követelményrendszer szerint uniformizál

- írták. Hozzátették, szeretnék, ha fakultációs lehetőségek lennének a 11-12. évfolyamon, és csökkentenék a kötelező készségtárgyak számát. Emellett az utolsó évben olyan szakirányú oktatást szeretnének, amelyek segítik őket a továbbtanulásban, az azzal összefüggő kérdések megválaszolásában, mint a közgazdaságtan, a pszichológia vagy a társadalomismeret.

©

A diákok támogatják a szabad tankönyvválasztást, bár az államilag meghatározott könyvek ellen sem tiltakoznak, csak azt kérik, az ellenőrzésükre hosszabb időt adjanak, hogy ne legyen bennük tartalmi hiba.

Kérik az előrehozott érettségik néhány évvel ezelőtti rendszerének visszaállítását is, vagyis ne legyen korlátozva az előrehozott érettségi során választható tárgyak száma. „Kérjük, az érettségirendszer és a követelmények változtatását csak a felmenő rendszerben hajtsák végre (12. osztályban ugyanolyan érettségikövetelményeknek kelljen megfelelnünk, mint amilyenek azok középiskolai oktatásunk megkezdésekor voltak)” - írták még.

Tanáraikért is csatlakoztak

Írtak a tanárképzés és pedagógusképzés javításának fontosságáról is, emellett szerintük fel kell emelni a tanári fizetéseket az értelmiség átlagfizetésének szintjére. "Kérjük tehát a pedagógusok szellemi és anyagi megbecsülését, leterheltségük csökkentését, és számukra az oktatáshoz szükséges felszerelések biztosítását (informatikai és megfelelő szemléltető eszközök, pl. korszerű számítógépek). Szeretnénk, hogy az iskolaigazgatóknak nagyobb döntési jogkörük legyen az iskolát érintő ügyekben” - áll a levélben.

Arra is kitértek, hogy a mindennapos testnevelésórák feltételeit meg kellene teremteni, vagy ha ez nem megy, akkor ne legyen ez követelmény. Kérik, hogy a kormányzat növelje az oktatásra szánt pénz összegét, legyenek biztosítva a mindennapi tanulás feltételei – olyan dolgok, mint fűtés, fénymásolópapír, kréta.

"Ahhoz, hogy Magyarország oktatás és képzettség terén a 21. században is fel tudja venni a versenyt a legjobban teljesítő államokkal, komoly, magas színvonalú oktatásra van szükség. Jelen helyzetben a körülmények miatt ez nagyon sok esetben nem tud teljesülni. Ez nem csak a budapesti elitgimnáziumok érdeke és szüksége, hanem az ország összes felső- és közoktatási intézményéé és az egész magyar társadalomé. Ezúton szeretnénk kérni mindenkit, aki érintettnek érzi magát, hogy álljon ki a kezdeményezés mellett az oktatási rendszerünk javításának érdekében"- zárták a nyilatkozatukat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak