szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?

Már 21 ezernél többen csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó nyílt leveléhez. A támogatók között feltűnt Orbán Viktor volt gimnáziuma is, amelyet 15 éven át a jelenlegi köznevelésért felelős helyettes államtitkár vezetett.

Itt is ugyanolyan tragikus a helyzet, mint bárhol máshol, ne keressünk ebben további összefüggéseket

– kérte a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatóhelyettese. Orbán Viktor volt gimnáziumát azért kerestük meg, mert tantestületi döntéssel támogatták a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét, amelyhez kevesebb, mint három hét alatt 300 iskola és szervezet, valamint 21 ezer magánszemély csatlakozott.

Ebben a székesfehérvári gimnáziumban ismerkedett össze a miniszterelnök Simicska Lajossal, aki két évfolyammal járt Orbán fölé. A helyzet pikantériáját tovább fokozza, hogy 1998-tól 2012-ig az a Sipos Imre volt az iskola igazgatója, aki most a köznevelésért felelős helyettes államtitkári posztot tölti be.

 

Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit összedugják a fejüket.
©

Az iskola részéről nem akartak részleteket elárulni, hogy miért döntöttek a tiltakozás mellett. Annyit tudtunk meg, hogy semmi vicces" nincs abban, hogy ilyen öregdiáknévsorral álltak be a nyílt levél aláírói közé, a helyzet inkább végtelenül elkeserítő.

A miskolci gimnázium tanárai január 6-án tették közzé levelüket, amelyben a magas kötelező óraszámtól, a megnövekedett adminisztrációs terheken át, a Klik diszfunkcióiig rengeteg mindennel kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket.

Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban.

– foglalták össze véleményüket a miskolci tanárok, amellyel látszólag az ország pedagógusainak jelentős része egyetértett.

A felháborodás hatására Balog Zoltán miniszter és Czunyiné Bertalan Judit államtitkár közös sajtótájékoztatót tartott a hétvégén, ahol igyekeztek hűteni a kedélyeket. Azonban a bejelentett „bürokráciacsökkentés" és a köznevelési kerekasztal létrehozása nem csillapította az általunk megkérdezett tanárokat: szerintük ezek még látszatmegoldásnak is gyengék.

Miskolcon február 3-án tartanak fáklyás tüntetést a tiltakozás elindítói. A szakszervezetek pedig tanársztrájkkal fenyegetőznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV