szerző:
hvg.hu

Magyarország helyesen cselekszik akkor, amikor nem hajlandó elfordulni Moszkvától – írja egy orosz hírportál Orbán Viktor moszkvai útja napján. Az Interfax pedig arról ír, hogy tárgyalnak a magyar cégek esetleges részvételéről a 2018-as focivébé infrastruktúrájának megépítésében.

Orbán Viktor moszkvai látogatásának legfőbb célja az, hogy megmutassa, Magyarország függetlenedni akar Brüsszel liberális és oroszellenes külpolitikai vonalától – írta elemzésében a Russzkaja Planeta nevű moszkvai hírportál.

"Amit a Nyugaton úgy értékelnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szét akarja túrni az európai családot, a valóságban inkább a haza biztonsága iránti érzett felelősségnek kell nevezni. Magyarország helyesen cselekszik akkor, amikor nem hajlandó elfordulni Moszkvától. Budapest a nemzeti érdekeket választotta, nem pedig a brüsszeli parancsokat. Az európai vezetők akkor tennék a legjobban, ha legalább maguk előtt elismernék, hogy Európát nem keletről, Ukrajnán túlról fenyegetik, hanem az Atlanti-óceán másik feléről, illetve a Közel-Keletről" – írta az internetes oldal.

©

A Russzkaja Planeta szerint Orbán másik célja az, hogy olyan különleges kereskedelmi státust harcoljon ki Magyarország számára, amely lehetővé tenné, hogy az ország mentesüljön az Oroszország elleni EU-s szankciókra válaszként életbe léptetett orosz ellenlépések, elsősorban az EU-s mezőgazdasági termékekre elrendelt orosz behozatali tilalom káros hatásai alól. "Magyarország, Görögország és Ciprus 2015 tavaszán felkérte Moszkvát a szankciók enyhítésére, s bár az orosz hatóságok megígérték, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, végül semmi sem történt" – írta a Russzkaja Planeta.

Az Interfax hírügynökség pedig azt közölte, hogy az orosz és a magyar fél tárgyal arról, hogy a magyar cégek is részt vehetnek a 2018-as foci-vb infrastruktúrájának a megépítésében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!