szerző:
hvg.hu

Mendrey László emlékeztette Lázár János minisztert, hogy egy gyenge oktatáson átesett fiatal választót könnyebb manipulálni, "ami kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke".

Lázár János miniszter, a csütörtöki Kormányinfón tett kijelentése szerint ő maga is érti és látja, hogy milyen problémákkal küzdenek a pedagógusok, de felszólította a szakszervezeteket, hogy ne a gyerekekkel zsarolják a kormányt, hogy érdekeiket érvényesítsék.

A miniszter szavaira Mendrey László, a PDSZ elnöke reagált közleményében, szerinte érthetetlenek Lázár mondatai a politika beviteléről az iskolába, a gyerekekkel való zsarolásról, a KLIK szerepének „szent tehénségéről” és tankönyvpiac állami monopóliumának megkérdőjelezhetetlenségéről. Emlékeztette a minisztert, hogy "az alacsony iskolai végzettség csekély társadalmi aktivitással jár, s az ilyen választópolgár könnyen manipulálható." Mendrey szerint a kormány rendszere „eldobható szakmunkásokat” képez, akik "kiszolgáltatottjai a hatalomnak", ami "kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke".

A szakszervezeti vezető szerint Lázár "politikusi farkasvakságban szenved", mert nem látja, illetve nem akarja látni a problémákat. "Ha nem érti, hogy az – ismét 17mrd-os (rekord) adóssággal küzdő KLIK nem hibajelzés, hanem maga a hiba, akkor nem felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló." - tette hozzá, kitérve a tankönyvek liberalizációjára is, ami nem a tankönyvlobbi, hanem az oktatás érdeke.

Lázár János kiváló képességű, jól képzett politikus. Ha kell, ígér, ha kell (be)hízeleg, ha kell felvilágosult és közvetlen… s ha kell, akkor manipulál, félretájékoztat, fenyeget. Ahogy ezt teszi hetek óta.

- zárja közleményét Mendrey.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!