szerző:
hvg.hu

A kormány a Civil Információs Centrumok budapesti képviselőjeként követendő példaként, mentorként állítja a civil szféra elé azt a Századvéget is, amely tavaly több százmillió értékben kapott kormányzati megbízásokat.

Alapítványok, egyesületek, nonprofit vállalkozások és önkéntesek munkáját segítő Civil Információs Centrumoknak szóló megbízóleveleket adtak át szerdán Budapesten, adta hírül az MTI, az állami hírügynökség szerint az Emmi olyan civileknek adja ki ezt a címet, amelyek vállalják, hogy segítenek más civil szervezeteknek is.

Persze, nem az Emmi nem kívánja ezt ingyen, a megyénként egy, plusz egy fővárosi, azaz összesen 20 civil szervezetnek "most egy évig biztos anyagi hátteret nyújt a kormány 300 millió forintos költségvetési keretből".

Az MTI híre nem pepecsel a zavaró részletekkel, így nem nevezi meg a nyerteseket, amelyeket az Emmi azért felsorol a honlapján.

Vessünk csak egy pillantást, mely budapesti szervezet lesz a fővárosi civilek dajkája, bölcsője és segítője: a Századvég Politikai Iskola Alapítvány.

Amely tavaly év végén például a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel elnyert egy 791 millió forintos EU-s telefonos közvélemény-kutatói megbízást az NFM pályázatán, egyedüli ajánlattevőként, hirdetmény nélküli zárt tárgyalásos eljáráson.

A csoportképen pirossal Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Politikai Iskola Alapítványának ügyvezető igazgatója
©

Az alapítványnak 2015 nyarán csak 80 milliós értékű tanulmányírással kellett beérnie az NGM és az NFM részéről, de 2015 májusában három évre szóló tendert nyert el az MNB-től "komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére" 1,8 milliárd forint értékben.

Szerettük volna megtudni az Emmi sajtóosztályától, hogy a 300 millióból mennyit kap a Századvég Alapítvány, de azt válaszolták, hogy nem tudják, kérdezzük meg a Századvéget. Úgyhogy – mivel így kérték – emailben őket is megkérdeztük, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE: szerdán este válaszolt a Századvég. Az alapítvány azt írja, 2012 júliusától folyamatosan működtetik a CIC-t, azóta pedig több ezer civil szervezetnek több ezer tanácsadói óra keretében nyújtott szolgáltatást, sok száz rendezvényt tartott. Az éves költségtérítés összegét még nem lehet tudni, a következő hónapokban kell majd erre pályázni az EMMI-hez.  

Az ország CIC-ei

Bács-Kiskun - Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület

Baranya - Nevelők Háza Egyesület

Békés - Cetera Egyesület


Borsod-Abaúj Zemplén - Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület

Budapest - Századvég Politikai Iskola Alapítvány

Csongrád - Kurca Vidéke Polgári Egyesület


Fejér - Echo Innovációs Műhely

Győr-Moson-Sopron - United Way Kisalföld Alapítvány

Hajdú-Bihar - Civilek a Fiatalokért Egyesület


Heves - Egri Norma Alapítvány

Jász-Nagykun-Szolnok - Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat

Komárom-Esztergom - Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület


Nógrád - A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány

Pest - Isten Szolgálatában Református Misszió Alapítvány

Somogy - Éléstár Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hierotheosz Egyesület

Tolna - Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület

Vas - Hegypásztor Kör


Veszprém - Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület

Zala - Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!