szerző:
hvg.hu

Egy működésében decentralizált, de még szélesebb hatáskörű szervezet válthatja fel a Kliket, és az általános, illetve középiskolák mellett az egyetemek is betagoznák alá – írja a Vs.hu. A terv két hét múlva kerülhet a kormány elé, és szeptemberből működhetne az új szervezet.

A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök kommunikációs stábjának javaslatára döntött a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagyis a Klik megszüntetéséről. A lépéstől azt várják, hogy a szervezet eltűnésével a hozzá kapcsolódó ügyek, hibák és botrányok is feledésbe merülnének. A február eleji államtitkárcsere és a tanárok követeléseiről megindult tárgyalások nem hoztak ugyanis látható sikert.

Egy név nélkül nyilatkozó vezető kormányzati tisztséget viselő fideszes politikus azt mondta: egy új szervezet viszont tiszta lappal indulhat, a kormány pedig felmutathatja, hogy meghallgatta a tüntetők követeléseit.

Azt, hogy a kormány eredetileg nem számolt a Klik megszüntetésével, az emberi erőforrás tárcát vezető Balog Zoltán két hónappal ezelőtti nyilatkozata is igazolja, aki Czunyiné Bertalan Judit leváltásakor egyértelműen kijelentette, hogy a Klik nem szűnik meg, csak átalakul. Egy héttel később az új oktatási államtitkár, Palkovics László is csak átalakításról beszélt. Ehhez képest jókora meglepetést keltett, amikor nemrég tényként beszélt a Klik megszűnéséről Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Arról, hogy mi és milyen módon léphet a Klik helyére, a lap forrása nem beszélt, de úgy tudni: egy működésében decentralizált, ám még szélesebb hatáskörű szervezet képzel el az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár. 

Az egyeztetéseken egyelőre csak állami intézményfenntartóként emlegetett szervezet alá állítólag az általános és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák. A 2014 óta működő felsőoktatási kancellári rendszert az átalakítás nem érintené, az egyetemek, főiskolák gazdasági irányítása náluk maradna.

Az új, állami intézményfenntartóról készült koncepció két hét múlva kerül a kormány elé, a parlament még áprilisban dönthet a létrehozásához szükséges törvénymódosításokról, és szeptembertől kezdheti meg a működését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!