szerző:
hvg.hu

Invázió van: az Alföldön utoljára 8 éve volt ennyi poloska, de a fővárosban is érezhetően több van belőlük.

Utoljára nyolc éve volt olyan poloskainvázió az Alföldön, mint idén – írja a Baon.hu Bács-Kiskun megyei hírportál. Budapesten is észrevehető, hogy idén sokkal több poloska próbál menedéket keresni a közelgő hideg elől emberközeli zugokban, mint máskor.

A legnagyobb számban a zöld, afrikai eredetű vándorpoloskát látni.

A veteményesekben, kertekben megtelepedett poloskát számos növényfaj kártevőjeként tartják számon: a paradicsomon, a paprikán és más bogyós terményeken szívásnyomot hagy, kifehéredő vagy sötét foltokat. Az emberek bűzös váladéka miatt sem kedvelik a rovart.

Mivel a poloskafajok a már érett gyümölcsökből csemegéznek, az ellenük való védekezés elég nehéz. A kiskertekben az is megoldás lehet, ha a poloskák érkezése előtt sűrű szövésű, de a fényt, a levegőt és a csapadékot áteresztő hálót húznak a zöldségek fölé. A vízsugárral való lemosás is hasznos védekezés lehet. Mások motoros lombszívóval porszívózzák fel a mozgásában meglehetősen ügyetlen rovaralrend példányait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!