szerző:
MTI

Az USA továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és "a NATO európai lábának megerősítésében" - mondta Szijjártó Péter, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a Trump-győzelemhez, egyetértett az új elnök NATO-t érintő kritikáival és azt is közölte, Magyarország szorít Trumpnak és Putyinnak.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben - közölte a beszélgetésük után Szijjártó Péter.

Magyarország pedig szerinte büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek katonákat küldenek az Iszlám Állam elleni harchoz és ezt a szerepvállalást fenn is kívánják tartani.

"A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt" - közölte Szijjártó.

Rex Tillerson meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

Szijjártó elmondta neki, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök elképzelését, miszerint a NATO-t, és főleg annak európai lábát meg kell erősíteni. "És mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk" - tette hozzá.

A beszélgetés során szó esett Oroszországról is. Szijjártó szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, "hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét".

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

A két politikus a beszámoló szerint egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább.

Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta Rex Tillersonnak, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban - tette hozzá.

Szijjártó gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez. Azt mondta, a magyar kormány a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson pedig kijelentette, az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!