szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyolcosztályos gimnáziumban a magyar elit gyerekei tanulnak, hatosztályosban a felső-középosztályból származók, a többieké a hagyományos négyosztályos. Csak a gimnáziumból nem hajlandó engedni a magyar szülő, bármennyire akarja is a kormány.

A számok nem csalnak: a magyar társadalom mobilitását szűkíti a különböző futamidejű gimnáziumi rendszer. A HVG e heti számában elolvashatják, mit jelent a magyar oktatásban a negyedikes és hatodikos gyerekekre rákényszerített felvételi, és jó taktika-e orvosi igazolással kihagyni a tesztet, hogy annak pótlásán már a feladattípusok ismeretében lehessen megkezdeni a megmérettetést.

Egy dolog egyértelmű: a kormánynak újabb kreatív törvénykezéssel kell előállnia, ha szeretné a gimnáziumokról leszoktatni a diákokat. Pillanatnyilag a szakmát adó, de a közismereti tárgyakat egyre inkább elhanyagoló iskolák feltöltöttsége a legalacsonyabb. A szakgimnáziumi helyek 56,3 százalékát tudják jelenleg feltölteni, a szakközépiskolákban a székek 38,8 százalékát foglalják el diákok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!