szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyolcosztályos gimnáziumban a magyar elit gyerekei tanulnak, hatosztályosban a felső-középosztályból származók, a többieké a hagyományos négyosztályos. Csak a gimnáziumból nem hajlandó engedni a magyar szülő, bármennyire akarja is a kormány.

A számok nem csalnak: a magyar társadalom mobilitását szűkíti a különböző futamidejű gimnáziumi rendszer. A HVG e heti számában elolvashatják, mit jelent a magyar oktatásban a negyedikes és hatodikos gyerekekre rákényszerített felvételi, és jó taktika-e orvosi igazolással kihagyni a tesztet, hogy annak pótlásán már a feladattípusok ismeretében lehessen megkezdeni a megmérettetést.

Egy dolog egyértelmű: a kormánynak újabb kreatív törvénykezéssel kell előállnia, ha szeretné a gimnáziumokról leszoktatni a diákokat. Pillanatnyilag a szakmát adó, de a közismereti tárgyakat egyre inkább elhanyagoló iskolák feltöltöttsége a legalacsonyabb. A szakgimnáziumi helyek 56,3 százalékát tudják jelenleg feltölteni, a szakközépiskolákban a székek 38,8 százalékát foglalják el diákok.