szerző:
MTI/hvg.hu

Az MTI a Debreceni Egyetem kancellárjánál érdeklődött: hát mit szól a felsőoktatási törvény tervezett változásához? Volt is miért.

A hazai felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diákot foglalkoztató Debreceni Egyetem (DE) kancellárja pénteken kifejtette véleményét a felsőoktatási törvény tervezett változtatásáról.

Bács Zoltán azt mondta, meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is.

Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny

– tette hozzá.

A kancellár, aki professzor is – hangsúlyozva, hogy a Debreceni Egyetem oktatói jó kapcsolatokat ápolnak a Közép-európai Egyetemmel és annak több oktatójával –, azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért.

Bács Zoltán kancellár
©

Az egyetemi illetékesek közül korábban a HÖOK nyilvánult meg hasonlóan, időszerűnek tartva a CEU ellehetetlenítését célzó törvénytervezetet.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!