szerző:
hvg.hu

Meg kellene vonni Magyarországtól a szavazati jogot, mivel nem tartja tiszteletben az Európai Unió értékeit – egyre többen javasolják ezt az Európai Parlamentben.

Az EP különféle politikai blokkjaiból érkező információk alapján a Politico úgy véli, a képviselők többsége támogatna egy olyan határozatot, amely a 7-es cikkely aktiválását sürgeti, válaszul a lex CEU elfogadására. A szankciókat javasló kezdeményezésről, amelyet a szocialisták és demokraták, a liberális ALDE, a Zöldek és a szélsőbalos GUE nyújtottak be, a szerdai plenáris ülésen dönthetnek.

Lehetséges, hogy az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládjának néhány képviselője is megszavazza a lépést. Például Frank Engel, aki azt mondta: a parlament nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna. "Nem nézhetjük tovább tétlenül, ahogy Magyarország tekintélyelvű kormányzásba csúszik" – magyarázta. Azt is közölte, azért támogatná a javaslatot, mert az intézményi nyomást helyezne Orbán Viktor kormányára, hogy új strukturális párbeszédet kezdeményezzen.

Maga az EPP is benyújtott egy állásfoglalásra irányuló indítványt az EP-nek, abban azonban nem szerepel a 7-es cikkely aktiválása.

A Lisszaboni Szerződés 7-es pontjának célja az unió alapértékeinek védelme. Ha egy tagállam ezeket súlyosan és folyamatosan megszegi, az aktiválási folyamat során felfüggeszthetik a tagságával járó bizonyos jogait, például a szavazatit az Európai Tanácsban. Sosem volt még példa arra, hogy ezt a "nukleáris opcióként" emlegetett folyamatot elindítsák.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!