szerző:
hvg.hu

Az, hogy állam különbséget tesz egyház és egyház között, nem jelenti azt, hogy az adózók ne ajánlhatnák fel bármelyiküknek az adójuk egyházi egy százalékát – így döntött az Alkotmánybíróság.

Az Ab döntésével például olyan, a Fidesz–KDNP által az egyházi státusától megfosztott vallási közösséget helyez vissza a jogaiba – azaz tesz ismét jogosulttá az egyszázalékos felajánlások fogadására – a taláros testület, mint az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Az Alkotmánybíróság most megjelent határozata mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, mert a törvényalkotó nem biztosította az adózók számára, hogy személyi jövedelemadójuk egyházi egy százalékáról rendelkező nyilatkozatuk kedvezményezettjeként valamennyi vallási közösség közül választhassanak. Az Alkotmánybíróság ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének 2017. december 31-ig tegyen eleget.

Kilenc, az új egyházi törvény által egyesületté visszaminősített egyház keresete alapján a strasbourgi bíróság már 2012-ben megállapította, hogy az új egyházi törvénnyel sérült Magyarországon a lelkiismereti és a vallásszabadság, ám a kártérítés mértékéről csak idén tavasszal született döntés. Ennek alapján például az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítés illeti meg. A magyar állam azonban továbbra is vitatja az Emberi Jogok Európai Bírósága döntést, ezért nem fizet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Iványi Gábor: Orbán Viktor el fog kárhozni

Korábban jó viszonyban volt a miniszterelnökkel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, de ma már nincs közöttük kapcsolat. Ha találkoznának, szóba állna vele, és elmondaná neki, hogy nem veszik körül igaz és tisztességes emberek, akik megmondanák neki, hogy mi az, amit rosszul csinál.