szerző:
hvg.hu

Ha nincs összefogás a kisebb baloldali pártok között, senki nem jut be a Parlamentbe – hozta ki az Együtt mandátumkalkulátora. Ebben az esetben újra kétharmada lesz a Fidesznek.

Faék egyszerűséggel mutatja meg az Együtt és a Váradi András Alapítvány által létrehozott mandátumkalkulátor, mi történik, ha nem állapodik meg az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd a választás előtt: senki nem jut be a Parlamentbe.

©

Azon túl, hogy a kis pártok nem jutnak be, a Fidesz kétharmadot szerez, sőt a parlamenti mandátumok négyötödét is elvihetik, egy-két egyéni körzetben veszíthetnek csak.

A mandátumkalkulátor a 2014-es választási eredményen alapul, az MSZP és a DK szavazatai az Összefogás szavazataival arányosak, az új pólus (Együtt, LMP, Párbeszéd, Momentum) szavazatai az LMP 2014-es eredményén alapulnak, az adatokat választókerületenként arányosan módosították, de azért nagyon sok a feltételezés.

A többi számítás ennél elnagyoltabb, de több "játéklehetőséget" is kínál. Megnéztük, mit ad ki, ha a Fidesz-KDNP 35 százalékot szerez listán, a demokratikus ellenzék 64 helyen koordinál – vagyis hangolja össze az egyéni jelöltjeiket, lesz olyan a pólusba várt pártok közül, amely külön indul, és 6 százalékot ér el, míg az "Új ellenzéknek" nevezett maradék három párt 11 százalékot ér el.

 

©
Alaposan megnézve ez a számítás nem stimmel, hiszen az Új ellenzéket is bejuttatja a parlamentbe, holott 3 párt együttműködése esetén 15 százalékot kell elérni. Rákérdeztünk erre Juhász Péter Együtt-elnöknél, aki azt mondta, nem vettek figyelembe minden szervezeti feltételt (értsd: önálló egységként fennmaradó pártokat), az egyszerűség kedvéért egy választási párttal számoltak, de amúgy sem mennének 10 százalék fölé (ez két különálló párt szövetségét jelenti). Juhász arra számít, hogy az új pólusról szóló tárgyalásokon ez lesz a legkeményebb vitapont.

De nézzük a másik legegyszerűbb verziót, ha összeáll az új pólus és a 106 egyéni választókerületben koordinálnak a pártok, hasítanának a választáson.

 

©

Juhász Péter azt mondta, ez a számítás a pólusra lett kihegyezve, az összes lehetséges verziót nem számolták végig, így például nem derül ki, mi történik, ha az MSZP és a DK összefog. Gyors körkérdés után kiderült, a Momentum továbbra is önállóan indulna, az LMP viszont azt mondja, nem döntöttek még a kérdésben, de a korábbiak alapján nem lehet kizárni az együttműködést. A Párbeszéd az Együtt-tel és az MSZP-vel is tárgyal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!