Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A kormánynak most már csak azon főhet a feje: hogyan adja el a nyilvánosság felé, hogy mekkora engedményeket tett a főellenség, Soros György egyetemének.

A szövetségi megállapodás után információink szerint múlt hétre az anyaországbeli kampusz kérdését is sikerült megoldania a CEU-nak – méghozzá a kormánynak is elfogadható módon, így gyakorlatilag csak az aláírások hiányoznak a magyar kormány és New York állam közötti megállapodásról, amelyet az egyetem további működésének feltételéül szabott a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása.  

A CEU információink szerint a New York állambeli Annandale-On-Hudson-i székhelyű Bard College-dzsal kötött olyan együttműködési megállapodást, amely alapján az ott folytatandó képzéseit a kormány – az intézmény elleni korábbi kirohanásaival éles ellentétben – betudja az anyaországban folytatott oktatási tevékenységnek.

Emlékezetes, a CEU működésével szembeni gyakori kormányzati érv volt a lex-CEU tavaszi vitájakor, hogy az olyan egyetem nem egyetem, amelynek „nincsenek falai” (vagyis nincs saját amerikai kampusza), de a törvény elfogadása után is sokáig úgy tűnt, hogy – ha nem akarja elveszíteni működési engedélyét – az intézménynek óriási anyagi és adminisztratív ráfordítással saját képzőhelyet kell létesítenie az Egyesült Államokban.

©

A másik, korábban teljesíthetetlennek gondolt feltételtől – hogy a CEU székhelyéül szolgáló New York állam helyett az oktatási ügyekben hangsúlyozottan nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kösse meg a törvényben előírt kétoldalú megállapodást – ahogy azt korábban megírtuk – már augusztusban visszatáncolt a kormány.

A megállapodás hivatalos aláírásának, úgy tudjuk, már csak egy adminisztratív akadálya van: meg kell várni, míg New York állam oktatási hatósága bejegyzi képzési jegyzékébe a CEU új, a Bard College-dzsal kötött együttműködésben indítandó képzéseit.

A kormány információink szerint ugyanakkor most kommunikációs dilemma előtt áll: bár a CEU-nak adott relatíve jelentős, de nagydobra értelemszerűen nem vert engedményekkel sikerült elkerülni a legnagyobb politikai öngólt, hogy magát a lex CEU-t kelljen módosítani, a New York állammal kötendő megállapodás szövegét azonban így is jóvá kell hagynia a parlamentnek.

A kormánypárt kommunikációs stratégiáinak így most arra kell keresniük valami frappáns megoldást, miképp lehet „eladni”, hogy miközben itthon permanens háborút vívnak ellene és az ország legnagyobb ellenségeként láttatják Soros Györgyöt, addig „simán”, sőt jelentős engedményeket téve megkötik a megállapodást, amellyel eddigi formájában működhet tovább a milliárdos korábban ellehetetleníteni próbált egyeteme.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!