Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elképesztő kettős beszédet folytat a kormány a CEU ügyében: miközben Brüsszelnek hetente hangoztatja, hogy nem lép vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, a háttérben információink szerint olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny a korábban elüldözni kívánt egyetemmel.

Miközben a Velencei és az Európai Bizottsággal vehemens kommunikációs harcot vív és saját álláspontját hajtogatja a kormány a CEU ügyében, a háttérben óriási – visszavonulónak is tekinthető – engedményeket tesz a tavasszal még ellehetetleníteni próbált intézménynek.

Múlt héten írtunk róla, hogy a Külügyminisztérium hónapokig tartó verbális csatározások után fű alatt letett arról a lehetetlen korábbi elképzeléséről, hogy a CEU székhelyéül szolgáló New York állam helyett az oktatási ügyekben hangsúlyozottan nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kösse meg azt a kétoldalú megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása írt elő feltételül a külföldi felsőoktatási intézmények működéséhez.

A hvg.hu információi szerint a kormány ugyanakkor nemcsak ebből engedett, de a törvényben szintén előírt anyaországi kampusz követelményével kapcsolatban is meglepően megengedő a New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás. A dokumentum ugyanis nem írja elő, hogy a CEU saját képzési helyet tartson fent az Egyesült Államokban, csak annyit, hogy a magyarországi mellett ott is folytasson felsőoktatási tevékenységet. A megfogalmazás nagyon lényeges: ez utóbbit ugyanis egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással viszonylag egyszerűen teljesítheti az intézmény, ráadásul, úgy tudjuk, ehhez még a törvényben előírt december 31-i határidőt is felpuhítja a megállapodás szövege.

A részletekről információink szerint még hétfőn is Skype-on egyeztetett egymással Altusz Kristóf, a Külügyminisztérium tárgyalások lebonyolításával megbízott helyettes államtitkára és New York-i kormányzat illetékese, egy-két héten belül pedig az aláírás is megtörténhet.

©

A CEU vezetése információink szerint vegyes érzelmekkel fogadja a fejleményeket: egyrészt örül a felvizezett feltételeknek, amely a törvény elfogadása utáni baljós előjelekkel szemben mégsem lehetetleníti el, és ítéli bezárásra vagy távozásra az intézményt. Másfelől aggódnak is, mert megjósolhatatlan, hogy a törvényt betartani hivatott Oktatási Hivatal hogyan értelmezi majd az egymásnak némiképp ellentmondó szövegeket: a székhely szerinti országbeli működést előíró felsőoktatási törvény-módosítást, illetve, a csak felsőoktatási tevékenységet említő államközi megállapodást.

Az intézmény jogászai mindenesetre úgy látják: a magyar törvény és az államközi megállapodás közül az utóbbi az erősebb, vagyis az OH elvileg nem gördíthet akadályt a CEU további magyarországi működése elé.

Az április törvénymódosítás keltette nemzetközi felháborodás után az Egyesült Államok több egyeteme is jelezte a CEU vezetőinek, hogy szívesen befogadnák a programjait. Az elmúlt hetekben közülük többel is tárgyalt az egyetem rektora, Michael Ignatieff, de a végleges döntés még hátravan, hogy melyikkel kössenek képzési/együttműködési megállapodást.

Az biztos, hogy – egyelőre legalábbis – nem konkrét PhD- vagy MA-programok átültetéséről, hanem valamilyen általános képzésről lesz szó, előbbiek akkreditálása ugyanis rengeteg pénzébe és idejébe kerülne a CEU-nak, márpedig az intézmény vezetői többször hangsúlyozták, hogy nem az amerikai, hanem a magyar felsőoktatást szeretnék gazdagítani.

Két intézmény egy néven? No problem

A New York állam és a kormány között kötendő megállapodás hvg.hu által megismert tervezete egyébként már első passzusai közt a világ legtermészetesebb dolgaként ír a CEU kettős identitásáról, amit a kormány eddig rendszerint az egyetem főbűneként emlegetett: „A CEU Magyarországon a Közép-európai Egyetem (KEE) bázisán működik. A CEU és a KEE megosztják a kapacitásaikat és az erőforrásaikat” – írja a szöveg, akármit is jelentsen ez.

Az alapvető enyhítésen túl a megállapodás egy területen viszont jelentős visszalépést jelent majd a CEU-nak: a dokumentumban ugyanis az áll, hogy „Magyarország elfogadja a nem európai állampolgárságú oktatók-kutatók részvételét a CEU aktivitásában, és az európai uniós szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy ilyen oktatók jöhessenek Magyarországra”.

©

Ez jól hangzik, csakhogy „az európai uniós szabályoknak megfelelően” kitétel azt jelenti, hogy a CEU elveszíti eddigi, a versenyképességét nagyban növelő privilégiumát, hogy a hozzá igazoló külföldi oktatók munkavállalói engedély nélkül taníthattak az egyetemen. A kitétel – amely a gyakorlatban akár azt jelentheti, hogy a CEU kanadai származású rektorának is munkavállalási engedélyért kell majd folyamodnia – az intézménybeli vélemények szerint jó alkalom lehet, hogy a kormány, ha akar, a későbbiekben is „betarthasson” az egyetemnek.

A kormány, ahogy arról beszámoltunk, éppen hétfőn küldte el második, ismét messzemenőkig elutasító válaszát az Európai Bizottságnak, a testület lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásának keretében. Az elutasító válasz azt is jelenti, hogy az eljárás a következő szintre lép és az Európai Unió bíróságán folytatódik az ügy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!