szerző:
hvg.hu

A washingtoni közleményről a külügyminisztérium azt mondta, ez messze van a hivatalos diplomáciai választól.

"Az USA ismét felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a CEU-törvényt, mert az diszkriminatív és hátrányos követelményeket támaszt Amerikában akkreditált intézményekkel szemben, és fenyegeti a kutatási szabadságot és függetlenséget.

A magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia, hogy megtalálják a további működés megoldását, és hogy ezáltal jobb oktatási feltételeket nyújtson a magyar és regióbeli diákoknak.

Az amerikai kormánynak nincs sem jogköre, sem szándéka belépni a CEU vagy egyéb más egyetemek működéséről folytatott tárgyalásokba."

Ez áll az amerikai Külügyminisztérium nyilatkozatának szövegében.

Korábban Balog Zoltán azt nyilatkozta az Indexnek a később felrótt üldözős interjújában, hogy levelet vár az illetékes amerikai minisztériumtól CEU-ügyben. Erről kérdeztük a budapesti amerikai nagykövetséget, de ott nem tudtak arról, bárki is írna ilyet. A mostani közlemény viszont szertefoszlatja Kovács Zoltán érvelését, amely szerint lehet tárgyalni a szövetségi állammal a CEU-ról – ugyanis a szöveg világosan kimondja, nincs ilyen szándék és lehetőség.

A kormány nem érti az amerikaiakat

A Külügyminisztérium közleménye szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott, kijelölt főtárgyaló az amerikai félnek felvázolt tárgyalási menetrendre hivatalos választ vár, idestova több, mint három hete, ez a sajtóközlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól.

"A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást."

A kormány tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy a tanszabadságot és az egytemek függetlenségét senki sem veszélyezteti, a felsőoktatási törvény pedig nem diszkriminatív, a törvényt a kínai, a malajziai és a thaiföldi nagykövetek és egyetemek nem kifogásolták.

"A három amerikai egyetem közül kettő szintén együttműködőnek mutatkozik, és keresi a megoldást."

A CEU-törvény ellen kötelezettségszegési eljárás indult az EU-ban, és részben emiatt indult meg Magyarország ellen a 7-es cikkelyt aktivizáló Európa Parlamenti eljárás, amelynek vége jogmegvonás lehet az EU-ban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói