Szalai Anna
Szalai Anna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csaknem 200 millióval többért újítja fel a Bibó István Szakkollégiumot a Penta Industry. Az eredetileg a vizes vébé egyik szálláshelyének szánt épület csak november közepére készül el. Igen, négy hónappal a rendeltetés szerinti célja után.

Az építési engedély súlyos késedelemmel történt kiadása olyan mértékben változtatta meg a kivitelezés körülményeit, amelyet a kivitelező sem az ajánlat megadásakor, sem azt követően, nem láthatott előre – magyarázza a csaknem kétszázmilliós áremelkedés okát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az uniós közbeszerzési értesítőben. A szerződésmódosításról szóló tájékoztató szerint az eredeti kontraktus megkötése óta olyan új körülmények – az egyes műszaki elemekkel kapcsolatban felmerült igények, hatósági előírások, előre nem látható „műszaki szükségszerűségek” – merültek fel, amelyek nem csupán indokolttá, hanem szükségessé is tették a vállalási ár nettó 598,8 millióra emelését az eredeti 405 millióról.

A Fidesz bölcsőjének számító kollégium komplex felújítását – többek között a meglévő épület átalakítását és energetikai korszerűsítését, bővítését és a környezet rendezését – eredetileg május végéig kellett volna befejeznie a kivitelező Penta Industry Kft.-nek. Az épületben szállásoltak volna el ugyanis a FINA-világbajnokságra, illetve a masters világbajnokságra érkezőket. Holott a céget „előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősségre" való tekintettel meghívásos pályázat keretében választották ki. Összesen két céget hívtak meg. A győztes ajánlat szerint 405 millió forintért május 31-re végezték volna el a munkát.

Azóta háromszor módosították a szerződést. Az elsőben rögzítették, hogy az engedélyek beszerzése nem a kivitelező, hanem a megrendelő, tehát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felelőssége. Mintha előre tudható lett volna, hogy azokat nem kapják meg időben.

A következő változtatás ugyanis már arról szólt, hogy az építési engedélyek késlekedése miatt augusztus 17-re – vagyis a vizes vb után két héttel – módosítják az átadási határidőt. Így nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz prominenseknek oly kedves épület felújításához csupán ürügyül szolgált a vizes vb.

A Penta Industry egyébként ettől függetlenül is igen elfoglalt volt, hiszen ez a cég építette az ideiglenes szinkronúszó-medencéket is a városligeti tóban, egyéb munkákkal együtt 4,9 milliárdért. De rájuk bízták a kisvárdai focistadion, és a szintén közpénzből épülő mezőkövesdi sportszálló kivitelezési feladatát is

A meglehetősen rossz állapotban lévő Ménesi úti épületet teljes egészében felújítják, illetve egy új – 11 szobát tartalmazó – épületszárnnyal bővítik. A vagyonkezelő ezzel párhuzamosan két másik tendert hirdetett. Egyet a belső berendezésre, egyet pedig a megfigyelő-beléptető rendszerre. Ám ezeket később visszavonta. Holott pénz lett volna rá.

A kormány még 2015 decemberében különített el 700 millió forintot a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására, az ELTE infrastruktúra-fejlesztési programja keretében. Még mindig maradt belőle 100 millió elszórni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!