szerző:
hvg.hu

A trafikbotrányban elhíresült szekszárdi polgármester lesz az egyik jobbkeze.

Két fideszes képviselő, Horváth István egykori szekszárdi polgármester és Simon Róbert, volt győri alpolgármester segíti a jövőben a hétfőtől a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterként dolgozó Kósa Lajos munkáját – értesült a hvg.hu. Előbbi a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért, utóbbi pedig a fejlesztésének végrehajtásáért felel majd államtitkárként.

A volt szekszárdi polgármester neve – emlékezetes – a Fidesz helyi, a korrupciós ügyek miatt a pártból utóbb ki is lépett képviselője, Hadházy Ákos kiállása nyomán vált 2013-ban országosan ismertté: a ma már az LMP-s politikus azt állította róla, hogy a város kormánypárti önkormányzati képviselőivel egyeztetve bírálta el a dohányboltokért indulók pályázatait, a bírálat legfontosabb szempontja pedig az volt, hogy "ne a szocik győzzenek". Bár a polgármester tagadta a vádakat, a hvg.hu utóbb az ülésről készült hangfelvétellel bizonyította, hogy nem mond igazat).  

©

A családi cégével hosszú ideje állattenyésztéssel is foglalkozó Horváth 2013-tól miniszteri megbízottként a kormány sertésprogramjának felügyelője is volt. Legutóbb – múlt héten – pedig felesége révén került a hírekbe, aki 157 millió forintos uniós támogatást nyert el húsfeldolgozó üzem létesítésére. Az angoltanár végzettségű nő korábban – ugyancsak uniós forrásból – 47 millió forintot kapott agrár-környezetgazdálkodási támogatásként, 27 milliót pedig trágyatároló építésére.

Az eredetileg tanító végzettségű Simon Róbert 2006 és 14 között Győr önkormányzati képviselője, illetve pénz- és adóügyekért felelős alpolgármestere volt. 2014-ben az város addigi polgármester-képviselője, Borkai Zsolt helyett indult és nyert parlamenti mandátumot a Győr-Sopron megyei 01-es választókörzetben.  Az országos sajtóba négy éve azután került be neve, hogy lánya iskolájában fegyelmi indult egy pedagógus ellen, aki állítólag fegyelmezni próbálta Simon gyerekét.

A csütörtöki Hivatalos Értesítőben megjelent miniszterelnökségi utasítás szerint Kósa Lajos munkáját két, önálló titkársággal rendelkező államtitkárán túl saját miniszteri kabinet és médiakapcsolatokért, valamint programszervezésért felelős főosztály is segíti. A miniszteri kabinet kabinetfőnök információink szerint Simon Kinga, a Fidesz frakció jogi osztályának eddigi vezetője lesz.