szerző:
hvg.hu

Akkora a történelmi felelősség, hogy a kis pártoknak nem a saját, hosszútávú érdekeiket kell nézni, hanem mindent megtenni Orbán leváltása érdekében - mondta Bojár Gábor, a Momentum támogatásától visszalépő üzletember. Szerinte tragédiához vezethet a folyamatos ellenségkreálás, például erőszakos konfliktushoz a szomszéd országokkal.

Bojár azt is tisztázta: nem támogatta olyan mértékben a Momentumot, hogy a szervezet tőle függjön. Mint megjegyezte, sajnálatos, hogy a támogatása ilyen óriási hír, nem kellene annak lennie - minderről a Hír Tv Egyenesen című műsorában beszélt kedd este. A Széchenyi- és Gábor Dénes-díjas fizikus-üzletember nemrég úgy nyilatkozott, hogy csalódást okozott neki a Momentum, mert elzárkóznak mindenféle együttműködéstől más pártokkal.

"A legkisebb esélyt is meg kell ragadni, olyan mértékű a fenyegetés, ha a Fidesz hatalmon marad amikor a miniszterelnök nyíltan támogat garázda tevékenységet, ezzel implicit az erőszakot támogatja – hát milyen irányba megyünk?" - utalt az őcsényi ügyre.

Ezért támogatja a kis pártokat, amelyek nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen valóban nagyon kis esély van a kormányváltásra. "De akik az önálló induláshoz ragaszkodnak, azok nem gondolják komolyan Orbán Viktor legyőzését.  Ilyen jelenleg az LMP is" –tette hozzá. Logikus, hogy így tesznek, hisz kevés a valószínűsége, hogy le lehet váltani Orbán kormányát, ezért is inkább már a következő ciklusra bazíroznak.

A Momentummal békében váltak el, „nagyon szimpatikus gyerekek”. Hasonlóan pozitívan beszélt egykori támogatójáról a momentumos Fekete-Győr András is a Hír TV Newsroom című műsorában.

Bojár úgy fogalmazott, megérti, hogy a Momentum nem akart az MSZP-vel vagy a DK-val egy listán szerepelni, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, mekkora a „történelmi felelősség”. Ezért még az ördöggel is érdemes összefogni – jegyezte meg.

Orbán Viktor „örök ellenségkeresési kényszere” szerinte végül akár nagyon durva végeredménnyel is járhat: nem tartja kizártnak, hogy a Trianon közelgő évfordulója táján például szembe kerüljön a szomszédos országokkal. Bojár pontosította, nem háborúra utal, de helyi konfliktusokra. „Egyre nagyobb ellenség kell, ezt fokozni kell” – magyarázta.

 

Bojár szerint mindegy, mennyi az esély, meg kell próbálni leváltani a kormányt
©