szerző:
hvg.hu

A Jobbik frakcióvezetője kezdeményezi a Pesti Srácok kitiltását a Parlamentből. Közölték azt is: a Jobbik képviselői többé nem nyilatkoznak a Pesti Srácoknak. László Petra elnézést kért, amikor Szilágyi György éppen a történtekről nyilatkozott, de méltatlankodott, amiért a képviselő nem volt kíváncsi a magyarázatára. A Pesti Srácok szerkesztősége kiáll az operatőr mellett.

Volner János jobbikos frakcióvezető szerint a Pesti Srácoknak operatőrként dolgozó László Petra „nyomdafestéket nem tűrő módon illette” Szilágyi György jobbikos képviselő édesanyját hétfőn, a Parlament folyosóján. A politikus közleményéből nem derül ki, pontosan mi történt, vagyis ki robbantotta ki a vitát, ha volt egyáltalán vita.

Az ellenzéki pártnál úgy látják, hogy „a fideszes propaganda teljes erőbedobással hozzálátott a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik lejáratásához”. A közleményben a Pesti Srácokat kormányzati bulvárlapnak nevezik, László Petráról pedig azt írják, hogy „a migránsrugdosás kapcsán szerzett hírnevet”.

A Jobbik frakcióvezetője az alpári stílus miatt hétfőn kezdeményezi Kövér László házelnöknél, hogy a Pesti Srácokat zárják ki a Parlamentből. Ezzel kapcsolatban Volner János arra hivatkozik: korábban az Index és a 444 újságíróit „pitiáner okok miatt tiltották ki, például hogy nem megengedett helyen forgattak. Bízom benne, hogy ebben a példátlan és felháborító esetben mi is számíthatunk a házelnöki szigorra” – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a Jobbik képviselői a Pesti Srácoknak innentől sem írásban, sem szóban nem nyilatkoznak.

Az MNO szerint László Petra közvetve elismerte, hogy mit mondott, mert elnézést kért Szilágyit Györgytől, mikor a képviselő parlamenti folyosón a sajtónak beszélt a történtekről. A Hír TV videóján hallatszik, hogy az operatőr többször is sajnálkozik, de ugyanakkor megpróbálja megmagyarázni, miért tette, majd méltatlankodik, amikor a képviselő nem kíváncsi erre.  

Az Index az Országgyűlés sajtóosztályától megkérdezte, tudnak-e az esetről, és vizsgálják-e, mi történt, várható-e valamilyen reakció. Azt válaszolták: tudnak a sajtófolyosón történt esetről, a megtett intézkedésekről az ügy kivizsgálása után adnak tájékoztatást.

A Pesti Srácok.hu Facebook-oldalán azt írják: a portál „operatőrét, László Petrát sértegette felvétel közben az agresszív nyilatkozatairól elhíresült Szilágyi György jobbikos képviselő az Országházban, majd kapva az alkalmon, hogy kolléganőnk egy jobbikos segédmunkatárs füle hallatára, a vele dolgozó riporterhez fordulva szidalmazó kijelentést tett Szilágyira, rögtönzött sajtótájékoztatót igyekezett mártírt kreálni magából”. Közölték: a szerkesztőség kiáll László Petra mellett és visszautasítja a jobbikos képviselő rágalmait.

A Szegedi Törvényszék jóváhagyta októberben az elsőfokú bíróság ítéletét az N1TV egykori operatőre ügyében, akit három menekült felrúgásával vádoltak meg. Így a 2015-ben a világot megjárt, botrányt okozó felvételeket sem ítélte a bíróság úgy, hogy László Petra szándékosan, a migránsokkal szembeni ellenérzéséből fakadóan akadályozta volna a rendőrsorfal mögül kitörő szíreket. A garázdaság vétségét a másodfokú bíróság is megállapította, ahogy a három évre próbára bocsátást is helybenhagyta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!