szerző:
hvg.hu

A felsőoktatási törvény módosítását követően várható volt, hogy a felsőoktatási/felsőfokú szakképzések (FSZ) iránt megnő a kereslet. Ezeket a képzéseket szakközépiskolai és felsőoktatási keretek között is igénybe lehet venni.

A kettő között a legfőbb különbség, hogy míg előbbi a közoktatáshoz tartozik, így az első szakképzettség megszerzése esetén 22 éves korig ingyenes – idén egyébként utoljára –, addig a felsőoktatásban ugyanúgy állami és költségtérítéses helyekre lehet pályázni. Az OKJ-s végzettséget nyújtó képzéseken viszont kevesebb a tandíj, így érezhetően nőtt a kereslet, és további növekedés várható a pótfelvételi időszakban is – közölte Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora, a Magyar Rektori Konferencia tagja.

Az FSZ keretében felsőfokú OKJ-s (Országos Képzés Jegyzék: a szakképzésben megszerezhető képesítéseket és azok országos érvényességét határozza meg) végzettség szerezhető. Legfőbb előnye, hogy akár két év alatt piacképes szakmai tudást ad. "Ha nem tud valaki diplomát adó képzésre bekerülni, akkor érdemes átgondolni az FSZ képzésre való jelentkezést is, hiszen így van lehetőség továbbtanulni, nem veszik el fél-egy év, amíg újra meg lehet próbálni az alapképzésre (BA) való bejutást" – nyilatkozta a BKF rektora. Hozzátette, hogy  sok intézmény később támogatja a hallgatót, ha "intézményen belül" kíván tovább tanulni, így az alapképzésben beszámítja az FSZ képzésen szerzett tantárgyak egy részét, illetve tandíjkedvezményt is nyújt. Ezen felül ha valaki később ugyanazon a szakterületen kíván tovább tanulni, melyen OKJ –s végzettségét is szerezte, az a felvételi eljárásban többletpontot jelent.

"Az elmúlt évek tapasztalati alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy általában azok keresik az FSZ képzéseket, akiknek anyagi forrásaik szűkösebbek. Ezeken a képzéseken is megszerezhető az a tudás, amellyel szakmailag értékes munka végezhető" – mondta Vass László. Elmondta, hogy az OKJ-s végzettség diplomás pozíciók betöltésére azonban nem alkalmas, tehát vannak korlátai. Az alapképzés magasabb szintű tudást ad, nagyobb szakértelmet igénylő pozíciók tölthetők be vele. Ha valaki jobban fizető állásra, nagyobb karrierre, előmenetelre, közép- vagy felsővezetői pozícióra vágyik, akkor érdemesebb az alapképzést választania még akkor is, ha rövidtávon időben és pénzben is többe kerül, mint az FSZ képzés.

A pótfelvételi időszaka augusztus 10-ig tart, eddig kell benyújtani a jelentkezési lapot a kívánt intézménybe alapképzés és FSZ képzés esetében is.