szerző:
hvg.hu

Kettészakadt az EU, vagy nagyon drágán, vagy fillérekért lehet dolgozót találni, középút nincs. Négy ország van csak, ahol olcsóbb egy munkaóra, mint nálunk.

Átlagosan 8,3 euróba, azaz 2575 forintba kerül egy cégnek Magyarországon egy dolgozó egy órányi munkája. Ennél olcsóbban munkaerőt csak négy országban lehet találni az EU-ban – derül ki az Eurostat összesítéséből.

Az unió statisztikai hivatala a bérek, egyéb juttatások, valamint a dolgozók után fizetendő hozzájárulások alapján számolt. Az adatok 2016-osak, vagyis még nem látszik bennük az idei minimálbér-emelés hatása. A legolcsóbb egész Európában a bolgár, illetve a román munkaerő (4,4, illetve 5,5 euró óránként), ezeken kívül még Litvánia és Lettország került mögénk a listán. A visegrádiak közül az utolsó hely a miért, igaz, a lengyeleknél alig drágább egy óra munka, mint itt.

Az adatokban érdekes kettősséget láthatunk: az hogy az EU átlaga óránként 26,6 euró, szinte semmit nem jelent a gyakorlatban, tökéletesen kettészakadt az unió. A lista második felében sokkal olcsóbb, az első felében pedig látványosan drágább a munkaerő, mint az átlag, egyedül a brit és az olasz adat áll közel ahhoz, amit akkor kapunk, ha átlagoljuk a 28 ország adatát. A legtöbbet Dániában kell fizetni egy óra munkáért, 42 eurót, mögöttük Belgium és Svédország áll a listán. A régiónkból egyedül Ausztria található a lista első felében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!