szerző:
hvg.hu

Akkora volt a felháborodás, hogy a Pepsi vissza is vonta a reklámot.

A két napja kiadott új Pepsi-reklámban tüntetők vonulnak fel főleg békejeles transzparensekkel, és ahogy elvonulnak, több Pepsit ivó ember csatlakozik hozzájuk. Kendall Jenner modell épp egy fotózáson vesz részt, amikor mellette vonulnak el a tüntetők, és végül ő is ledobja a parókáját, letörli a rúzsát (tán még át is öltözik?), és csatlakozik a tüntetőkhöz. A reklám végén a tüntetőkből kiválva a celeb egy dobozos Pepsit visz a velük szemben felsorakozó rendőrök egyikének, aki ezt elfogadja, és ettől mind a tüntetők, mind a rendőrök nagyon boldogok lesznek.

A reklámot gyakorlatilag darabokra szedték a közösségi médiában, mert hiteltelenül mutatja be, hogy milyen is egy tüntetés, milyen is egy igazi célért kiállni, és igazából kifigurázza azokat, akik tényleg tüntetnek valamiért.

A jelenet, amelyben Kendall Jenner egy Pepsit visz a rendőrnek, kísértetiesen hasonlít arra a tavalyi fotóra, amelyen egy afroamerikai nő áll szemben mozdulatlanul az állig felfegyverzett rohamrendőrökkel egy "Black Lives Matter"-tüntetésen a louisianai Baton Rouge-ban. A fotón szereplő 28 éves nőt, Leshia Evanst a kép elkészülte után le is tartóztatták.

"Képzeld el, hogy kockáztatod az életed, hogy így harcolj az igazságért csak azért, hogy utána kiparodizáljon egy italcég és egy Kardashian" – írta egy nő a Twitterre. Kendall Jenner ugyanis anyai ágon féltestvére az amerikai valóságshow-szereplőknek és celebeknek, a Kardashianeknek.

"Apa bárcsak tudott volna a Pepsi erejéről" – írta Bernice King a Twitteren egy 1966-os képet posztolva, amelyen rendőrök motozzák meg az amerikai polgárjogi mozgalom vezetőjét, Martin Luther Kinget.

Sőt, valaki egyenesen Martin Luther King kezébe photoshoppolta a Pepsit a híres "Van egy álmom" kezdetű beszéde idején. "Egy egyszerű ital annyi életet menthetett volna meg. Miért nem gondoltunk erre korábban?" – írták hozzá. Mások Gandhi kezébe, vagy a Tienanmen téri vérengzés után a tankok előtt álló férfi helyére photoshoppoltak egy doboz Pepsit.

A simple drink could've saved so many lives. Why didn't we think of this before?! #pepsi #fuckyou

@_blacksunflowers_ által megosztott bejegyzés,

"Amikor jönnek a rendőrök, és csak Coca-Cola van a hűtőben" – írták a szintén polgárjogi aktivista, Malcolm X-et ábrázoló 1964-es fotóhoz, amely az aktivistát egy fegyverrel ábrázolja, miután halálos fenyegetéseket kapott.

Volt, aki azt javasolta, hogy a Pepsinek ki kellene tennie a reklámban egy közleményt, hogy ne próbálkozz ezzel, hacsak nem vagy híres fehér nő. Mások azon viccelődtek, hogy ha sikerül, hát tessék megnevezni a reklámban szereplő híres emberi jogi vezetőt.

A Pepsi végül elismerte a hibát, és visszavonta a reklámot. Azt írták, az egység, béke és megértés üzenetét próbálták közvetíteni a reklámmal, de ezt nyilvánvalóan benézték, ezért elnézést kérnek, nem akartak semmilyen komoly ügybe beavatkozni. Azért is elnézést kértek, hogy Kendall Jennert ilyen pozícióban mutatták. A reklámot ezért visszavonják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!