szerző:
hvg.hu

Állami támogatás nélkül vezetett be hatékonyságnövelő intézkedéseket a Malév földi kiszolgálást biztosító leányvállalata – közölte a cég lapunkkal.

Egyik versenytársa eljárást kezdeményezett a Malév GH Zrt.-vel szemben az Európai Bizottságnál – írta csütörtökön a hvg.hu. Cikkünkre az érintett cég az alábbi választ küldte:

„A tegnapi napon a hvg.hu-n a Malév GH Zrt.-vel összefüggésben megjelent cikk azt a látszatot kelti, hogy az állam rendszeresen finanszírozta a Malév GH Zrt-t. A valóságban a Társaság a 2012. évi állami tulajdonba kerülését követően egy alkalommal, 2015. év elején kapott 465 M Ft összegű tőkeemelést, megtérülő beruházások finanszírozására.

A cikk állításával ellentétben a Társaság 2017-ben sem 153 millió forint összegű, sem egyéb támogatást nem kapott.

Valótlan továbbá az az állítás is, hogy az állam az MFB-n keresztül finanszírozta a Társaságot, mely abból is látszik, hogy a hitel lejáratával a fizetés elmaradásakor a bank rendes ügymenet szerint inkasszálta a fennálló tartozás összegét.

A cikk állításával ellentétben a Tiszavíz Vízerőmű Kft. nem résztulajdonosa sem a Malév GH Zrt. sem az Aeroplex Közép-Európai Kft. társaságoknak.

A Társaság menedzsmentje mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar és az uniós jogszabályok betartásával hajtsa végre reorganizációját. Ennek keretében 2016. és 2017. évben állami támogatás nélkül hatékonyságnövelő intézkedéseket vezetett be a cég, melynek köszönhetően a Társaság eredménye 2016. évben, valamint 2017. első félévében is javuló tendenciát mutat. Az egyes hatékonyságnövelő intézkedések, továbbá a korábban megkötött előnytelen vállalkozói szerződések felmondása számos érdeket sért, ami magyarázza a Malév GH Zrt. jó hírnevét érintő alaptalan támadásokat.”

hvg.hu Gazdaság

A Malév sorsára juttathatják több száz fős leányvállalatát is

Több mint öt évvel a Malév után a nemzeti légitársaság állami pénzből életben tartott, masszívan veszteséges egykori leányvállalata kerülhet az Európai Bizottság látókörébe. Ha törvénytelennek nyilvánítják az állami támogatást, az a Malév GH végét jelentheti.