szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájára felkerült a Csíki Sör Magyarország Kft. A NAV rendszerében az szerepel, hogy november 12-én a tartozás fennállt. Azóta elvileg meg is szűnhetett, az adatokat ugyanis hetente frissítik.

A lehetséges tartozás a NAV felé azért érdekes, mert a Magyar Nemzet nemrég azt állította: a kormányzati védelem alá vett sörgyártónál nagy a gond. A lap október közepén azt írta: tudomásuk szerint súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került a székelyföldi Lixid Project SRL, a Csíki Sör gyártója. A vállalkozást vezető Lénárd András a Magyar Nemzet állítása szerint magyar bankok segítségét kereste. A cég akkor tagadott mindent, kijelentve, hogy nincs csődközeli állapot, a 2016-os kiugró veszteség oka egy könyvelési kérdés, "egy 2016-os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása".

A NAV honlapján most a Lixid Project SRL magyarországi forgalmazója tűnt fel, a Csíki Sör Magyarország Kft. A NAV adatbáisa szerint a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján november 12-én még szerepelt az öt hazai logisztikai központtal rendelkező cég. Ez nem jeleni azt, hogy a tartozás még fennáll, mert az adatokat az adóhatóság csak hetente frissíti. Az viszont biztos, hogy múlt vasárnap még érvényben volt a végrehajtás.

Kerestük a Csíki Sör Magyarország Kft. képviselőit, és azt tudtuk meg, hogy nemrég egy adminisztrációs hiba miatt rosszul kalkulálták a befizetendő áfa összegét. A kolléga ugyanis a környezetvédelmi termékdíj túlfizetéséből rosszul számolt, ám a hibát azonnal orvosolták, és fizettek. Azt nem tudni, hogy a jelenleg érvényben lévő végrehajtási kötelesség ezt az összeget érinti, vagy más követelést. A lista frissítésénél kiderül, hogy a tartozás idő közben megszűnt-e.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!