szerző:
HVG

Ötezer ember állása a tét, miután a világcég felhagy a fényforrás gyártásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszállt azokba a tárgyalásokba, amelyek az amerikai General Electric magyarországi fényforrásüzletágának eladásáról folynak. A HVG információi szerint az állam is érdeklődik a GE Lighting iránt, amely ötezer embert foglalkoztat, egyebek között Budapesten és Nagykanizsán. Érdeklődésünkre a GE elmondta, hogy az új vezérigazgató, John Flannery a héten megerősítette: globális szinten tervezik a fényforrásüzletág értékesítését. A folyamatnak azonban még az elején tartanak, így nem tudnak tájékoztatást adni a lehetséges vevőről vagy vevőkről – közölték.

Az egyeztetéseken környezeti kérdések is felmerültek; az egykori Tungsram-gyárak privatizációja után az új tulajdonosra maradt a kármentesítés, aminek költségei a vételárat is befolyásolhatják. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a GE azt válaszolta: folyamatosan vizsgálják a rendszerváltás előtti esetleges környezetszennyezéseket, és elvégzik a szükséges kármentesítést.

A GE magyarországi üzletágai együttesen több ezermilliárd forintot forgalmaznak, idehaza is elsősorban a GE LED-es termékeivel korszerűsítették a települések közvilágítását. Ebben főként Orbán Viktor kormányő vejének a korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. jeleskedett, amelyben Erdei Bálint volt Tiborcz István üzlettársa. Erdei korábban külföldön dolgozott a GE Lighting üzletágában. A vállalat ma már nem Tiborczéké, hanem egy, az üzleti körükbe tartozó befektetőé, Paár Attiláé. A megbízások után, 2015-ben a Direkt36 kiderítette, hogy a LED-es beruházások során vásárolt lámpák kirívóan sokba kerültek

A GE 139 év után állítja le a fényforrások gyártását: Thomas Alva Edison 1878-ban kezdte meg saját találmánya, az elektromos izzólápák gyártását.