szerző:
hvg.hu

A 2010-es nyár slágere volt Shakira Loca című száma, most a spanyol verzióról a New York-i bíróság megállapította, hogy másolat.

Loca, azaz bolond lány. Shakira slágerét 2010 nyarán – nem sokkal a híres focivébés Waka Waka után – ismertük meg, mostanra megállapították, hogy plágium. Mármint a spanyol verzió, azt ugyanis a dominikai repper, El Cata a Ramon Arias Vasqueztől lopta – írja a BBC.

A szerdán meghozott 40 oldalas ítéletben a New York-i bíróság szövetségi bírája megállapította, hogy Shakira Sale el Sol című 2010-es albumán szereplő dal spanyol változata Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerző művének másolata. A júniusban és júliusban több mint tíz napon át tartó tárgyalássorozaton a rapper Arias elmondta, hogy a dallamot Loca con su tíguere címmel ő komponálta 1996 és 1998 között, sőt el is énekelte a bíróságnak. Akkoriban kazettára vették fel a dalt, a szerző ezt is meg tudta mutatni.

A szerzeményt később, 2007-ben dolgozta fel El Cata. Az énekes is tanúsította a bíróságon, hogy az eredeti szerző Arias volt. Az Arias dalainak kiadási jogával rendelkező Mayimba Music már 2012-ben panaszt emelt a Sony és számos leányvállalata ellen amiatt, hogy megsértették ügyfele szerzői jogait. A bíróság a felelősséget két cégre, a Sony/ATV Latinra és a Sony/ATV Discosra korlátozta.

A bíróság azt is megállapította, hogy a Loca angol változata – amelyet szintén Shakira énekel – nem sértette meg Arias szerzői jogait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!