Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az okosmobilos alkalmazások piacát külföldi nagy nevek uralják, de sok hazai program is található az Apple App Store és a Google Play letöltési listáin. Ezekből gyűjtöttünk össze jó párat, megtoldva egy-két Windows Phone-ra való szoftverrel.

Napi három letöltés - mindössze ennyi kell ahhoz, hogy egy fizetős iPhone-os alkalmazás bekerüljön az App Store hazai top 25 listájára. Az adatot az idei Smartmobil konferencián árulta el Lovas Endre, a legnépszerűbb magyar parkolós alkalmazás fejlesztője. Prezentációjából az is kiderült, hogy a letöltési toplista felsőbb köreihez sem kell sokkal nagyobbat villantani: a legjobb tízbe kerüléshez 10-25 letöltés kell, a lista első helyét pedig általában napi 40 letöltéssel már meg lehet szerezni.

A versenybe a nemzetközi nagy nevek mellé egyre több hazai programozó száll be, így itthoni fejlesztésű és/vagy vonatkozású tartalomból is egyre többet találni az okostelefonokon. Nézzünk néhány érdekesebb darabot.

Mindennapi hasznosságok

A beszélő nevű: Parkolás (iPhone), ParkolóÓra (Android)

Ötvenhat városban, a nagyobb magyar települések mellett Ausztriában és Németországban is segíti a parkolást a bevezetőben már említett alkalmazás. Az sms-es parkolásra építő applikáció lényege, hogy GPS segítségével rögtön megmutatja a sofőrnek az aktuális parkolási zónát, elküldi helyette az sms-t, a hipermarketek “kék krokodil” és “piros párduc” piktogramjai helyett segít megkeresni az otthagyott autót, sőt a kocsihoz visszatérve figyelmeztet is rá, hogy olcsóbb lenne talán leállítani most már a parkolást.

Android platformon nincs ennyire jó parkolós applikáció. A legígéretesebb a ParkolóÓra, de a felhasználói visszajelzések alapján bőven van még hiba a legutóbb tavaly júliusban javított alkalmazásban.

Taxizáshoz: Olcsó taxi (iPhone), Call a Cab (iPhone), TaxiMap (Android)

Az iPhone-os Olcsó taxi alkalmazás leírása szerint mindössze annyit tud, hogy “követheted, hogy melyik taxik a legolcsóbbak a városban, a kedvenceidet elmentheted és rögtön az alkalmazásból hívhatod” - és tényleg ennyiről van szó, 0,79 euróért. A fővárosban, mellett/helyett több magyar település egyikén-másikán (is) taxizóknak a szintén 0,79 eurós Call a Cab telepítését ajánljuk. Androidosoknak pedig a TaxiMap jöhet szóba.

Közösségi közlekedéshez: BpMenetrend (Android, iPhone)

A BpMenetrend egy offline menetrend alkalmazás, tehát netkapcsolat nélkül nézhetünk utána a fővárosi busz-, metró-, villamos- és trolijáratok indulási időpontjainak és megállóinak.

Bankoláshoz: Citibank (Android, iPhone) / OTP (Android, iPhone) / Raiffeisen (Android, iPhone)

A Magyarországon működő bankok közül többen is kínálnak már mobilos alkalmazást. A programok többsége ugyanazt tudja: számlainformáció- és árfolyam-lekérdezés, átutalás, mobilfeltöltés, illetve saját bankfiókok és ATM-ek keresése.

Pihenéshez, szórakozáshoz

MEK Book (iPad, Windows Phone)

A MEK Book segítségével az Országos Széchenyi Könyvtár által működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár katalógusában kereshetünk, tölthetünk le és olvashatunk könyveket. Az utolsó két fázis fontos, netkapcsolat így ugyanis csak a könyvek eléréséhez kell, olvasni már "nettelenül" is lehet. Az alkalmazás mellett a könyvek is ingyenesen érhetők el. A kínálatban újabbak is vannak, de a magyar klasszikusok közül például mindegyik elolvasható innen, így máris könnyebb magunknak indokolni iPad vagy Windows Phone-t futtató mobil vásárlása előtt, hogy ez tulajdonképpen befektetés, hiszen (jó)néhány könyv után behozza az árát...
Milyen nap is volt múlt-kor? (Windows Phone)

A Múlt-kor eseménynaptára azt mutatja meg, hogy mi történt az aktuális napon a világtörténelemben. Az év 365 napjára összesen 9 ezer bejegyzés jut, így egy évig egész biztosan jól el lehet vele lenni.

Rejtvényfejtés táblagépen: Füles (iPad)

Egy iPad kézenfekvő felület rejtvényfejtéshez, így kicsit meglepő, hogy az első hazai keresztrejtvény-alkalmazásra idén április végéig kellett várni. Mindenesetre megérkezett, mégpedig a Sanoma Media fejlesztésében. A rejtvényfejtés a táblagépesített Fülesben is a megszokott módon történik, némi extrát a definíció kinagyíthatósága ad, illetve az, hogy a rejtvény szétradírozás nélkül is többször megfejthető. Az alkalmazásban három skandináv rejtvényt kapunk ingyen, a további csomagok (10-10 feladvánnyal) 0,79/1,59 euróért vásárolhatók meg.
Tévé, rádió: TV24 (Android, iPhone) / Magyar Rádió Hangtár (Android)

Sokféle tévéműsoros alkalmazás van az appboltokban, de ha egyet kell választani, akkor véleményünk és a felhasználói értékelések alapján is a TV24 emelhető ki a mezőnyből - több mint 100 csatornával, keresési szűrőkkel és emlékeztetőkkel -, ami ráadásul mindkét népszerű platform használóinak elérhető. A kizárólag androidosokra koncentráló Magyar Rádió környékén több alkalmazást találunk, melyek közül legfontosabbal a Hangtárból hallgathatjuk vissza az összes adó összes műsorát.

Játékok

8bit ninja (iPhone/iPad)

A gyümölcsök elől menekülés valószínűleg nem tartozik a ninják mindennapi tevékenységei közé, de a magyar fejlesztésű 8bit ninjában ez a feladat vár ránk. A játékot pajzs, forgókés és egyéb extrák színesítik.

Imperium Galactica II (iPad)

A pc-n nagy karriert befutott, magyar fejlesztők által készített játék egy kicsit kilóg a sorból, ára ugyanis az összeállítás többi ajánlatától eltérően nem a 0-1,59 eurós határ közt mozog, hanem 2,99 eurót kérnek el érte. Cserébe az átlagos mobilos/táblagépes játékoknál összetettebb alkalmazás, illetve az alábbi videón is látható hangulat vár ránk.
Képnyúzás

Animált állóképek: Moquu (iPhone, iPad)

Magyar nyelvet nyomokban sem tartalmaz, viszont teljes egészében itthonról fejlesztik a Moquu nevű, animált Instagramként meghatározható appot. A Pangalaktik Media alkalmazásában sorozatfelvétel készítése után eldönthetjük, hogy milyen gyorsan kövessék egymást a fényképek és meg is effektezhetjük a mozgófotót.

Sparfield: SparFotó (Android, iPhone)

A SparFotó épp ellenkezője a Moquunak: nem magyarok fejlesztik, viszont kizárólag itthoni felhasználóknak szól. Az üzletlánc nyereményjátékot is épít rá, de önmagában is érdekes lehet mindazoknak, akiknek gyerekkori álmul egy közös fotó Garfielddal.

A szükséges plusz

HVG (Android, iPhone), DHVG (iPad)

Az összeállításból nem hagyhatjuk ki két saját alkalmazásunkat. A HVG app a mindennapi hírfogyasztásban segít: mobilra optimalizált szöveges tartalommal, Nagyítás-galériákkal, videókkal és rovatonként állítható (vagy csak rendkívüli hírekre kért) értesítéssel. Az iPadre elérhető DHVG pedig a hetilap digitális kiadása, a lapszámok megvásárlása mellett ingyenes beleolvasási lehetőséggel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!