szerző:
hvg.hu

Komoly biztonsági hibát fedeztek fel az Internet Explorer böngészőben, kihasználásával távolról is majdnem bármit meg lehet tenni a számítógéppel. A Microsoft tájékoztatása szerint a probléma a szoftver mindegyik aktuális verzióját érinti, javítás egyelőre nincs. Az XP-t használóknak pedig most először nem is lesz, soha.

A meglátogatott weboldalakba ágyazott kóddal kihasználható az Internet Explorer azon sebezhetősége, melyről maga a Microsoft is biztonsági közleményt adott ki. A szoftverhibát kihasználó támadók átvehetik az irányítást a számítógép felett, minden jogosultságot megszerezhetnek távolról, amellyel a gép előtt éppen ülő felhasználó rendelkezik.

A sebezhetőség az Internet Explorer 6, 7, 8, 9, 10 és 11-es verzióját érinti – azaz az összes aktuálisat.

A mostani hiba az első a Windows XP támogatásának megszüntetése óta. Az operációs rendszerként XP-t használók számára most válik először kézzelfoghatóvá a probléma: míg az újabb Windows-verziót futtató gépekre a Microsoft alighanem pár napon belül kiadja a hibajavítást, a Windows XP-s gépeken ez a hiba örökre megmarad, a rendszer mostantól kezdve bármikor sebezhető lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!