szerző:
hvg.hu

Komolyan nekiveselkedik a rendszerint álhíreket közzétevő oldalak elleni harcnak a Facebook. Néhány kattintással ön is sokat tehet a félrevezető cikkek visszaszorításáért.

Néhány napja tettük közzé a listát, amelyen igyekszünk összegyűjteni a rendszeresen álhíreket, szándékos átveréseket közlő oldalakat. Nos, az ilyen honlapok elleni harcban a Facebook is nagyobb sebességre kapcsolt, és új eszközzel segíti a hoaxok visszaszorítását.

A kamuhírek elleni harcba ön is beszállhat, ha üzenőfalán találkozik egy ilyen megosztással. (Amellett, hogy elküldi tájékozatlan ismerősének az átverős oldalak listáját soroló cikkünket.) Kattintson az álhír jobb felső sarkában lévő kis nyílra, majd az előugró ablakban válassza az “Úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon” feliratot, és a Tovább gombot.

©

Az ezután megjelenő ablakban az "Ez egy téves hír" opciót kell választani, majd ismét a Tovább gombra kattintani. Ennek eredményeként, ha sokan jelölnek meg így egy-egy hírt, annak terjesztését visszafogja a közösségi oldal algoritmusa.

©

A Facebook mar régóta teszteli a most bevezetett új funkciót, és úgy tapasztalták, hogy a felhasználók nem kezdik el jelentgetni a közismerten vicces álhíreket közlő oldalakat (lásd Hírcsárda), így ezek nincsenek veszélyben. A szándékos átverésekkel látogatókat gyűjtő oldalak viszont jelentős visszaeséssel számolhatnak – mi pedig kevesebb hülyeséggel.

Ha máskor is szeretne tudni hasonló dolgokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!