szerző:
hvg.hu

Kiderült, mikor jelenik meg a Windows 10. A következő kérdés már csak az, vajon milyen hardverkövetelményekkel fordul a számítógépek felé.

A Microsoft bejelentette a Windows 10 megjelenési dátumát – erről és a kapcsolódó részletekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A Windows 10 egy vadonatúj operációs rendszer, amelyet a Microsoft egy bizonyos ideig ingyen elérhetővé tesz, ingyen lehet rá frissíteni. Kérdés azonban, hogy egy adott asztali gép vagy notebook alkalmas lesz-e az új OS futtatására.

A ZDnet cikkírója összefoglalta a frissítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyek lényege a következő. Amennyiben a PC-je (notebookja) Windows 8.1-et futtat, akkor a Windows 10-zel is elboldogul majd. Azoknak, akiknek egy korábbi Windows-verzió fut a gépén, az alábbi specifikációk meglétére van szükségük:

1 GHz-es vagy gyorsabb processzor; 1 GB RAM (32 bites processzor) vagy 2 GB RAM (64 bites processzor); 16 GB-nyi szabad hely a merevlemezen (32 bites processzor) vagy 20 GB-nyi szabad hely a merevlemezen (64 bites processzor); MS DirectX 9 grafikus kártya WDDM driverrel; internet-elérés; Microsoft-fiók.

©

Megnyugtató, hogy ezek a specifikációk tulajdonképpen ugyanazok, mint amelyekkel a Windows 7-nél is találkoztunk, viszont annyit még a ZDnet cikke is megjegyez, hogy a processzornak támogatnia kell néhány funkciót, így a PAE-t (fizikai címkiterjesztés), az NX-et (ez teszi lehetővé, hogy a processzor megvédje a gépet a rosszindulatú támadásoktól) és az SSE2-t (Streaming SIMD Extensions 2: egy szabványos utasításkészlet).

Ha értesülni szeretne a Windows 10 újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!