szerző:
hvg.hu

Az erős jelszavak megadásához sokan sok tippet adtak már, de ha azt Edward Snowden teszi, akkor érdemes lehet az átlagosnál jobban odafigyelni rá.

Az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Edward Snowden a Last Week Tonight nevű éjszakai talk show egyik korábbi adásában tért ki a jelszavak témájára. A szokásos biztonsági figyelmeztetés szerint a jelszavak tartalmazzanak szimbólumokat, kis- és nagybetűket, valamint számokat is. Snowden emlékeztetett rá, hogy egy így 8 karakteres jelszó feltöréséhez egy számítógépnek kevesebb mint 1 másodpercre van szüksége. Mindez úgy lehetséges, hogy a feltörésre írt programok szótárában rengeteg olyan szót eltároltak, amik gyakran fordulnak elő.

©

Ahhoz, hogy a jelszó valóban jó és hatásos legyen, egy egész mondatot – tehát ne egy hosszú szót, hanem több szóból álló jelszót – adjon meg úgy, hogy kis- és nagybetűket, és persze számokat is tartalmazzon. Ezek már elég hosszúak lehetnek ahhoz, hogy a számítógépek ne fordítsanak a feltörésére energiát.

Ha benne van a jelszóváltásban, nézze meg korábbi cikkünket, melyben mutatunk egy módszert, amellyel 1 perc alatt csinálhat magának könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni, még egy gép is nehezen boldogulna vele.