szerző:
hvg.hu

A MIT kutatói a legtermészetesebb energiaforrást használják újszerű akkumulátoruk töltéséhez.

Talán emlékeznek még azokra a karórákra, amelyeket nem kellett felhúzni, ugyanis a csukló mozdulatai „hajtották” az időmérőt.

Valami hasonlóban gondolkodtak a Massachusetts Institiute of Technology (MIT) végzős hallgatói és professzoruk is, amikor egy olyan, a mai lítium-ionosra emlékeztető akkumulátort készítettek, amelyik elvileg az emberi mozgásból nyeri az energiát, például a járkálás mechanikai energiáját alakítják villamos energiává.

©

Az akkumulátor szendvicsszerű elrendezésű, két réteg lítium ötvözetet egy rész porózus, folyékony elektrolittal átitatott polimer réteg választja el. Ez az akkumulátor hajlékony, a karra vagy a lábra csatolható, így akár egy, az egészségnek is jót tevő háztömb körüli sétával lehet feltölteni az energiaadót. A demonstrációra szolgáló eszköz is bizonyított: kellően nagy áram keletkezett, hosszú impulzus időtartammal.

Az újfajta akku hatásfoka egyelőre csak 15 százalék, de fejlesztői szerint a 100 százalékot megközelítő hatásfok is elképzelhető lesz a jövőben. Ráadásul egy viszonylag olcsó és rugalmas megoldásról van szó, így borítékolható a sikere.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!