szerző:
hvg.hu

A németek olyan eszközt fejlesztettek, aminek nem kell statikus leszállóhely: mozgásban lévő területen is simán tud landolni.

A világon elsőként a Német Űrkutatási Központnak sikerült olyan drónt fejlesztenie, ami képes egy 75 km/h-val közlekedő autó tetejére is leszállni. Az eszköz szoftvere egy, a QR-kódhoz nagyon hasonlító optikai markert figyel, amit a kocsi tetején helyeztek el.

©

Amikor a drón a kamerájával befogja a jelet, felveszi az autó sebességét, majd a helikopterekhez hasonlóan függőlegesen landol a célterületen. A szakemberek szerint a drón így félméteres pontossággal képes eltalálni a leszállásra kijelölt helyet. Mivel ez az első ilyen fejlesztés, biztosak lehetünk benne, hogy a következő egy-két évben még továbbfejlesztik a technológiát, így pár centis területen is sikerülni fog a leszállás.

A módszerhez a drónnak nincs szüksége kerekekre, így körülbelül 20 kilogrammra lehet leszorítani a súlyát. Mindez azt is jelenti, hogy a napelemmel hajtott eszköz sokkal tovább képes a levegőben maradni.

A Német Űrkutatási Központ célja, hogy a drónnal katasztrófák idején folyamatos megfigyelést lehessen végezni, segítsen helyreállítani a meghibásodott hírközlési hálózatot, vagy adatokat szolgáltasson a klímaváltozásról. Emellett a különböző mentőcsapatok számára is megkönnyítheti a kutatást, ha az általuk használt járműveket egy ilyen eszközzel szerelik fel.

A leszálláshoz az autó sofőrje a teszt során egy kijelzőn kapott információkat a landolásról, a tervek szerint azonban a jövőben az önvezető autókra is le tudja magát tenni a drón – ami már csak azért sem lesz nehéz, hiszen a két gép közti információcsere sok mindent megkönnyíthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!