szerző:
hvg.hu

A kiszivárgott információk után nem sokkal hétfőn hivatalosan is bemutatták a Raspberry Pi számítógép idei kiadását, teljes nevén a Raspberry Pi 3 Model B-t.

Ahogy már előjeleztük, a Raspberry Pi 3-ban négymagos, 1,2 GHz-es, 64-bites ARM Cortex A-53 processzor található, ami tízszer nagyobb számítási kapacitást biztosít, mint amennyi a négy éve megjelent eredeti modellnek volt. Emellé most is 1 GB RAM jár, de ennek buszsebességét 450 MHz-ről 900-ra duplázták.

A lóerő mellé beépített wifi, sőt Bluetooth 4.1 támogatás is került a Pi 3-ba, de van négy USB port, egy HDMI kimenet, ethernet port, sőt még beépített memóriakártya-olvasó is.

©

Fontos, hogy a Raspberry számítógépek használatához természetesen billentyűzetre, háttértárra (microSD kártya), monitorra és egérre is szükség van – no és nem árt egy spéci számítógépház is, amiből szintén van nagyon olcsó. A gépre ARM processzorokat támogató operációs rendszer telepíthető rá.

A Raspberry Pi 3 Model B-re – az első modellhez hasonlóan – mindössze 35 dolláros (kb. 10 ezer forint) árcédula került. A szervezet emellett továbbra is árulja a többi verziót, például az 1500 forintos alapmodellt is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!