szerző:
hvg.hu

A fejlesztők már rendelhetnek a Microsoft nagy érdeklődésre számot tartó holografikus szemüvegéből. Ennek kapcsán végre az is kiderült, pontosan mi is van az ígéretes eszközben.

Egy éve mutatta be a Microsoft azt a holografikus szemüveget, amivel egy egészen új aspektusból közelít a virtuális valósághoz. A redmondi cég alapvetően egy viselhető szuperszámítógépet fejlesztett, ami a viselője számára képes összemosni a fizikai és a virtuális valóság határait, így hozva létre számára a kiterjesztett valóságot.

©

Az eszköznek ehhez valóban egy izmos hardverre van szüksége, amit a Microsoft nem spórolt ki belőle. A HoloLensben többféle érzékelőt helyeztek el a fejlesztők: ilyen például a fényérzékelő egység, valamint négy kamera, ami a környezet megértésére szolgál. Ez utóbbiakat egy mélységérzékeléshez használt kamerával kombinálva képes a HoloLens megalkotni az adott közeg térképét. Mindezekhez még egy 2 megapixeles kamera is társul, amivel fotókat és videókat rögzíthet az eszköz viselője, a négy beépített mikrofon segítségével pedig hangutasításokat adhat a felhasználó. Mindezek együttesen teszik lehetővé, hogy úgy játszunk egy-egy, a készülékhez fejlesztett játékot, ahogy eddig még soha.

Maga a számítógép az Intel 32-bites, valamint a Microsoft saját fejlesztésű, Holographic Processing Unit (HPU) névre keresztelt processzorát is megkapta. Emellett 2 GB RAM és 64 GB belső tárhely áll még a rendelkezésre. A 579 grammos készülék Bluetooth és wifi-kapcsoltra is képes. A microUSB-n tölthető akkumulátor aktív használat mellett 2-3 órára elegendő töltéssel rendelkezik, ami elsőre jól hangzik, annyi egy körben talán elég lesz az élményből.

A fejlesztők számára mostantól elérhető eszköz egyelőre nagyon drága, 3000 dollárba (kb. 870 ezer forint) kerül. Az árban benne van a Clicker nevű kütyü is, amivel a felhasználó könnyebben tud navigálni a hologrammal. A szállítást március végére ígéri a Microsoft.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!