szerző:
hvg.hu

Egy újabb eszközzel készül megvédeni a gyanútlan felhasználókat a sokszor nem is észlelten veszélyes weboldalaktól a Chrome hamarosan érkező új funkciója.

A felhasználók többsége valószínűleg nem is tud arról, ha egy nem biztonságos weboldalra téved, ami nem titkosított csatornán kommunikál a felhasználóval. A gyakorlatban ez azzal a veszéllyel jár, hogy az adatforgalmat viszonylag könnyen lehallgathatják, ami akkor a legkínosabb, ha érzékeny információkat (személyes adatok, vagy felhasználónév+jelszó) is beírunk az oldalra.

A januárban érkező, 56-os verziószámmal ellátott Chrome egy apró, de fontos üzenettel fogja felhívni a felhasználó figyelmét arra, ha épp egy ilyen, titkosítatlan weboldalt készül felkeresni. A tervek szerint a böngésző címsorának bal oldalán jelenik majd meg a “Not secure” (magyar fordításban valószínűleg: Nem biztonságos) üzenet. Ha ilyen oldalra tévedünk, nem lesz ajánlott a bejelentkezéshez szükséges adatokat megadni.

©

A Google azonban ennél is tovább menne: a jövőben minden egyes HTTP-n kiszolgált weboldal esetében egy piros háromszögben elhelyezett felkiáltójelet, valamint a szintén ilyen színnel megjelenő “Not secure” feliratot jelenítené meg. Hogy ezt mikor vezetik majd be, az egyelőre még kérdés, egyelőre csak az Inkognitó módban jelenik majd meg.

©

A fejlesztők szerint szükség is van arra, hogy ilyen üzeneteket küldjenek a felhasználóknak, mivel nagyon sok weboldal a mai napig a HTTP-n és nem a HTTPS-en keresztül szolgálja ki a látogatókat. A Google szerint azonban nemrég igazi mérföldkőhöz érkeztek, az asztali Chrome böngésző oldalletöltésének több mint fele ugyanis HTTPS-en keresztül történt. Ezt egyébként (pozitív formában) már most is jelzik a látogatóknak, a címsor elején ilyenkor megjelenik egy zöld lakat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!